Русия се опитва да спре Македония в пътя ѝ към НАТО и ЕС

DW 18 септември 2018 в 19:58 5548 0

Ако на предстоящия референдум македонците отхвърлят постигнатия компромис в спора за името, влизането им в ЕС и в НАТО ще бъде блокирано за дълги времена. Точно това иска Москва. И затова очевидно се бърка в Македония.

Русия няма да се стресне особено от предупреждението на американския министър на отбраната Джеймс Матис да не се бърка в Македония. Защото за Москва залогът в тази страна е много голям: ако на референдума в края на този месец тамошните граждани отхвърлят постигнатия с Гърция компромис в спора за името, по-нататъшното сближаване на Македония с НАТО и с ЕС ще бъде блокирано за дълги времена.

Така плановете на руското ръководство, които в Черна гора се провалиха с гръм и трясък, в Македония ще пожънат успех: по-нататъшното разширяване на НАТО на Балканите ще бъде предотвратено. А Москва ще продължи в същия дух - така, както допреди смяната на властта в Скопие миналата година поддържаше авторитарно-националистическата власт в Македония, която подклаждаше антизападни настроения и доведе страната си до изолация.

Важно е действията на Москва в Македония да се назоват с истинските им имена. Но още по-важно е онова, което водещи политици от ЕС, включително и канцлерката Меркел, сториха през последните седмици при посещенията си в Македония: опитаха се да отворят очите на хората за голямата полза, която ще имат от решаването на спора за името.

Райнхард Везер, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови