Огненият ад в Турция: Тук имаше 150 къщи, 67 изгоряха

Серкан Оджак DW 08 август 2021 в 16:19 3555 0

Снимка Anne Pollmann/picture alliance via Getty Images)

Ахмет Катал и съпругата му Икбал са седнали пред остатъците на същата си в село Калемлер в провинция Анталия, което има 250 жители.

Пожарите засегнаха редица населени места в Турция. Хората рискуват живота си в отчаян опит да спасят своето имущество, разказва Серкан Оджак за DW.

"Тук имаше 150 къщи. След като пламъците стигнаха до селото ни, 67 изгоряха", разказва Мухтар Джансъз. Той е кмет на село Калемлер в провинция Анталия, което има 250 жители. Този регион е най-потърпевшият от горските пожари, които бушуват от миналата седмица в южната част на страната.

Джансъз описва колко бързо е било поразено селото му от огъня. "Само за няколко минути пламнаха редица къщи. Всяка намеса бе безсмислена. Къщи, маслинови плантации, животни и трактори за съвсем кратко време се превърнаха в пепел." Едно семейство така и не могло да се спаси - намерили мъжа и жената мъртви в изгорелия им дом.

Огнените бедствия, избухнали на над 100 места в южна Турция, са взели до момента поне девет жертви. Повечето пожари междувременно са овладяни, но поне на десетина места в провинциите Мугла и Анталия още гори.

Жените и децата се евакуират

Силата на стихията продължава да е голяма. Засегнатите предполагат, че работата по гасенето ще продължи още дълго. Много населени места са евакуирани, а тези хора, които са останали по селата, могат само безпомощно да гледат пламъците. Мъжете отпращат жените, децата и възрастните си родители при роднини, а самите те остават в селата и опитват се да опазят имуществото от пламъците, рискувайки живота си.

Един от тях е Мехмет Уйсал. Лицето, ръцете и краката му са обгорели - пострадал, докато се опитвал да отведе животните си на сигурно място. Но успял да спаси само две трети от своите 150 говеда, за овцете, агнетата и за кучето било твърде късно. Въпреки това Уйсал не се предава: "Изгорих се, но ако огънят се върне, ще се изгоря пак".

"Никога не съм виждал такъв пожар"

Планинският регион Милас в егейската провинция Мугла също е сериозно засегнат от пожарите. 37-годишният лесничей Бозалан оглежда обгорелите маслинови дървета и очите му се насълзяват: "В живота си не съм виждал такъв пожар".

Огънят е нанесъл огромни щети на селото, а хората се боят и от експлозии и отровни газове, тъй като близо до Милас, въпреки пожарогасителните действия, е изгоряла една пароцентрала. Междувременно пламъците приближават до друга топлоелектрическа централа, където са складирани големи количества въглища. 

Властите се опитват да предотвратят катастрофата в последния момент. От околните села са евакуирани около 2000 души - предимно възрастни хора, жени, семейства с деца. На плажа в намиращия се наблизо морски курорт Йорен вече няма никой. Повечето собственици на магазини са се евакуирали и дори не са успели да затворят обектите си. По улиците обикалят само котки.

Хората са гневни

Навсякъде, където се разразиха, пожарите доведоха да различни тежки поражения. Това, което обединява засегнатите, е гневът, който изпитват: мнозина обвиняват правителството за бързото разпространение на пламъците. Други се ядосват, че самолетите за гасене на пожари са били задействани със закъснение. Има и такива, които подозират, че пожарите са запалени умишлено - макар за това до момента да няма доказателства.

Въпреки тежките поражения и страдания, в засегнатите села надеждата е все още жива - в петък огънят загасна, но ако ветровете от Егейско море се върнат, пламъците ще продължат унищожителния си поход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови