Нови разкрития: Издирваната от 13 години Мадлин Маккан вероятно е убита

DW 04 юни 2020 в 21:32 10310 0

Британското момиченце Мадлин Маккан е на 3 години, когато изчезва безследно по време на почивка в Португалия. Днес, 13 години по-късно, подозрението пада върху 43-годишен германец. Предполага се, че детето е мъртво.

Тя изчезна преди повече от 13 години. Тогава отвличането на 3-годишната Мадлин в Португалия предизвика вълна от съпричастие по цял свят.

Днес, след продължителни разследвания, подозрението пада върху 43-годишен германец. Предполага се, че мъжът е убил детето.

Прокуратурата в германския град Брауншвайг вече води разследване срещу заподозрения, който многократно е изтърпявал присъди за сексуални посегателства, включително срещу деца. Германската полиция съобщава, че в момента въпросният човек излежава дълга присъда по друго обвинение. Прокуратурата съобщава още, че заподозреният вероятно е извършвал грабежи и се е занимавал с търговия на наркотици. Разследването срещу него е по подозрение в убийство.

Кошмарен ден

Британското момиченце изчезна на 3 март 2007 година в португалския курорт Прая да Луш. Въпросната вечер родителите на Мадлин вечеряли в ресторант наблизо, а когато се прибрали в апартамента, от момиченцето нямало и следа. В самото начало на разследването португалските власти предполагаха, че става дума за отвличане, а в един момент под подозрение попаднаха и родителите на Мадлин.

Между 1995 и 2007 година заподозреният германец често прекарвал дълги периоди в португалската област Алгарве, включително и в една къща близо до Прая да Луш.

Според германската полиция, в тези периоди той се хващал на работа ту тук, ту там - обикновено в сферата на гастрономията.

По сведения на Скотланд Ярд, извършителят бил висок около 180 сантиметра, с къса, руса коса. По време на разследването британската полиция се съсредоточи върху две превозни средства и два телефонни номера. Предполага се, че мъжът е живеел временно в каравана с португалска регистрация и е притежавал автомобил Ягуар с германски номер, който бил прехвърлен на друг човек в деня, когато изчезва Мадлин. Установени са и два португалски телефонни номера, които са били в комуникация помежду си. Скотланд Ярд смята, че човекът, разговарял с предполагаемия извършител в онези дни, е много важен свидетел по делото.

Сегашният пробив в разследването е плод на дългогодишно сътрудничество между британската, германската и португалската полиция, съобщи Марк Кронуел от Скотланд Ярд.

Заподозреният германец е попаднал в полезрението на полицейските служби още преди три години, макар че и до момента британските власти разглеждат случая като неразкрито изчезване.

"Искаме най-сетне да узнаем истината"

През всичките тези 13 години родителите на Мадлин непрекъснато отправяха емоционални призиви за помощ към обществеността.

„Не искаме нищо друго, освен да я намерим и да извадим истината на бял свят, за да бъдат наказани виновните", заявяват и сега родителите, цитирани в съобщението на Скотланд Ярд.

„Никога няма да се откажем да намерим Мадлин жива. Но каквото и да се окаже в крайна сметка, ние искаме да узнаем истината, за да намерим най-сетне покой."

В интервю за Би Би Си преди време майката на Мадлин сподели, че все още купуват подаръци на дъщеря си за Коледа и за рождения ѝ ден.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови