Бойна готовност: Напрежението между Сърбия и Косово ескалира

Deutsche Welle 28 септември 2021 в 20:15 4705 0

Снимка Getty Images

Силно повишеното напрежение в отношенията с Косово накара Сърбия допълнително да подсили военното си присъствие край границата. Според Франс Прес, четири бронирани коли междувременно са били разположени по границата с Косово.

Ръководените от НАТО мироопазващи сили KFOR в Прищина обявиха, че следят много внимателно ситуацията, за да могат „да гарантират сигурността и свободното придвижване на всички групи от населението в Косово“. Подсилени са били патрулите на KFOR, включително и в северната част на Косово.

Преди около седмица правителството в Прищина прехвърли специални полицейски части в Северно Косово. Този регион е с преобладаващо сръбско население. По-голямата част от сръбското малцинство в Косово не признава правителството в Прищина, съставено от етнически албанци.

Решението от Прищина

Разполагането на специални косоварски части в Северно Косово беше оценено от Белград като „провокация“. На уикенда сръбският президент Александър Вучич разпореди повишена бойна готовност за определени части от армията и полицията, а министърът на отбраната Небоиша Стефанович посети две военни бази в непосредствена близост до границата с Косово. Малко преди това сръбски бойни самолети на няколко пъти прелетяха въздушното пространство край границата.

Военното напрежение бе подпалено от нареждане на косоварското правителство, което забрани използването на сръбски регистрационни номера на автомобилите на територията на Косово. Тази мярка засегна няколко хиляди сърби в Косово – особено в сръбските анклави около град Косовска Митровица в Северно Косово, които в голямата си част все още използват сръбски регистрационни номера на колите.

Забранителната мярка обаче се отнася и до пътуващи, които пристигат от Сърбия – на границата с Косово те са вече принудени да свалят сръбските си регистрационни номера и да ги заменят с косовски. Хиляди етнически сърби ежедневно протестират срещу новите разпоредби от Прищина и блокират движението към граничните пунктове.

Сърбия и Русия не признават независимостта на Косово

Косово обяви своята независимост през 2008 година. Правителството в Белград обаче и до днес не признава статута на Косово като самостоятелна държава. По тази причина Сърбия не признава и косоварските регистрационни номера на автомобилите на своя територия. Русия също не признава независимостта на Косово - за разлика от повечето западни държави, сред които САЩ и Германия.

Дойче Веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови