Автомобил се блъсна в оградата на канцлерството. Заради мерките срещу коронавируса?

OFFNews 25 ноември 2020 в 13:29 2397 0

Инцидент с автомобил пред канцлерството в Берлин насочи отново вниманието към новите ограничения, които канцлерката Ангела Меркел и министър-председателите на 16-те провинции ще приемат днес пише Дойче Веле.

Автомобил-комби с регистрация от град в провинция Северен Рейн-Вестфалия се блъсна днес в оградата на канцлерството в Берлин. Според очевидци и кадри в социалните мрежи, на превозното средство е имало надпис: “Проклети убийци на деца и възрастни хора”. От другата страна на автомобила пишело: “Спрете политиката на глобализация!”. Няма данни за пострадали.

В туитър се отбелязва, че абсолютно същата кола - Фолксваген Голф комби, се е блъснала в оградата на Меркел през 2014 г. Тогава надписът върху нея е бил "Сложете край на климатичните промени убиващи хора". 

Полицията в Берлин обяви в Туитър, че шофьорът е бил задържан. Засега не се съобщава друго за състоянието му. Предстои да се провери дали съзнателно е насочил автомобила си към оградата на канцлерството или става дума за случайно произшествие.

Инцидентът се случва в деня, в който по-късно се очаква ключова конференция между канцлерката Ангела Меркел и министър-председателите на 16-те федерални провинции. На нея ще се обсъжда пакет от мерки срещу пандемията от коронавирус за зимния период, които ще засягат работата на училищата, ограничаването на контактите и събиранията, носенето на маски.

Очаква се например зимната ваканция на учениците да започне с няколко дни по-рано, с цел да се ограничат социалните контакти на децата и младежите и това да даде възможност за по-спокойно празнуване на коледните празници. Предложено е частичният локдаун в страната да бъде продължен поне до 20 декември.

В същото време в Германия се оформя и сериозна съпротива срещу ограничителните мерки. В проведените досега различни протестни демонстрации се включиха различни групи от хора, отричащи коронавируса, както и привърженици на конспиративни теории, включително хора с дяснорадикални и антисемитски възгледи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews