Меркел призова германците да превърнат новата карантина в повратен момент в борбата с COVID-19

OFFNews 02 ноември 2020 в 18:14 1482 0

Гражданите на Германия трябва да демонстрират дисциплина, за да може новата карантина заради коронавируса да бъде отменена след четири седмици, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА. Меркел каза това на пресконференция в столицата Берлин.

"Всеки от нас има силата да превърне този ноември в съвместен успех, в повратна точка" в борбата с пандемията, изтъкна германската лидерка. Тя отбеляза, че чрез спазването на правилата германците могат да гарантират, че декември ще е "поносим".

Вирусът реагира различно и по-агресивно при по-ниски температури и Германия е принудена да въведе новите ограничения на обществения живот, за да защити здравната си система, подчерта Меркел, цитирана от Ройтерс. "Не можем да позволим бързото разпространение на вируса да претовари здравната ни система", каза тя. Меркел изтъкна, че броят на пациентите с коронавирус в интензивните отделения се е увеличил двойно през последните десет дни. "Справянето с пандемията е най-доброто нещо за икономиката", заяви германската лидерка.

Германците няма да могат да правят партита и да организират големи събития през зимата дори и след ноември, който Германия ще прекара в карантина, предупреди Меркел. Тя уведоми хората, че празниците в края на годината, особено Коледа, ще бъда празнувани само в тесен семеен кръг. "Това ще бъде една Коледа в условията, наложени от коронавируса, но няма да бъде Коледа на самотата. . . , трябва да помислим за събирания с най-близкия семеен кръг, може би спазвайки превантивни мерки", каза Меркел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови