Трибагреник и лъвчета-талисмани за спортистите ни преди европейските игри в Минск

OFFNews 17 юни 2019 в 15:04 1828 1

Снимка БОК

Национален трибагреник и лъвчета за късмет получиха българските спортисти преди заминаването си за европейските игри, които започват в петък в Минск, съобщиха от Българския олимпийски комитет.

Традиционните талисмани бяха връчени от изпълнителният директор на Първа инвестиционна банка Чавдар Златев. Успехи на спортистите пожела и Белчо Горанов, генерален секретар на БОК. На кратката церемония присъстваха рекордьорката по олимпийски отличия, носителката на пет олимпийски медала и двукратен шампион Мария Гроздева, заедно с най-добрите ни състезателки по художествената гимнастика, всички национали по бокс и част от националите по борба, треньори и ръководители на отбори.

"Пожелавам ви на добър път, крепко здраве и много успехи. Нека тези лъвчета ви вдъхнат кураж. В България има много хора, които ви вярват и подкрепят. Бъдете безстрашни като лъвовете по пътя си напред и нагоре", каза Златев.

Така от финансовата институция, която е генерален спонсор на БОК, продължиха традицията да подаряват лъвчета на българските спортисти преди големи надпревари. Във Fibank вярват, че с този символичен жест помагат на състезателите да повярват в своите възможности и да дадат най-доброто от себе си, пишат още от олимпийския комитет.

"На тези игри ще срещнете много спортисти, хора на вашата възраст, обединени от идеята за единна Европа. Бъдете здрави и дайте най-доброто от себе си за България", обърна се към спортистите Белчо Горанов.

Вторите Европейски игри ще се състоят от 21 до 30 юни в беларуската столица Минск. Те се организират веднъж на 4 години, собственост са и се ръководят от европейските олимпийски комитети. Състезанията следват модела на други подобни континентални формати – Азиатските игри или Панамериканските игри, които вече имат по 18 издания след дебюта им през 1951 г.

Сега в Минск ще съберат над 4000 представители на 50 европейски държави, които ще се състезават в 19 вида спорт. Осем от тях ще бъдат квалификации за Олимпиадата в Токио 2020 година, а два от турнирите ще са със статут на европейски първенства – бокс и джудо.

Общо ще се раздадат 200 комплекта медала: 91 при мъжете, 89 при жените и 20 за смесени отбори. Над 18 000 са акредитираните за Игрите, от тях 8000 са доброволци. Реферите са над 1000, толкова са и журналистите.

Спортната програма за Минск 2019 включва състезания по: стрелба с лък, лека атлетика, бадминтон, баскетбол 3х3, плажен футбол, бокс, кану-каяк, колоездене, спортна гимнастика, художествена гимнастика, аеробика, акробатика, батут, джудо, карате, самбо, стрелба, тенис на маса, борба.

България ще участва с 85 спортисти в 15 спорта. От 12-те съоръжения, които ще се използват за състезанията от програмата на Вторите Европейски игри в Минск, 11 са досега съществуващи. Единствено комплексът за плажен футбол е новоизграден. Обновен е комплексът за спортна стрелба.

След реконструкция бе открит и световно известният стадион "Динамо". На него ще се състоят церемониите по откриване и закриване на игрите, както и състезанията по лека атлетика. Състезатели, треньори и длъжностни лица ще бъдат настанени в напълно обновения комплекс на Университета на Минск, пишат БОК.

Има и специални хаштагове, които могат да се използват в социалните мрежи:
#EuropeanGames, #Minsk2019, #OneYeartoGo, #BrightYear, #BrightYou

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови