Световната борба и БОК наградиха Боян Радев

Донислав Донев 13 декември 2018 в 11:57 4090 0

Двукратният олимпийски шампион Боян Радев бе награден от Световната федерация по борба и Българския олимпийски комитет. 

Поводът - 50 години от спечелването на втория златен олимпийски медал от славния ни борец на Игрите в Мексико през 1968 година.

На събитието в Зала София присъстваха редица големи имена, сред които председателят на БОК Стефка Костадинова, Мария Гроздева, Йорданка Благоева и други.

Това е поредна и заслужена награда за Радев, който е известен и като виден колекционер и дарител. Обявен е за дарител №1 на Националния исторически музей.

В една от залите, която е кръстена на неговото име, са изложени ценни паметници колекцията му, над 170 експоната – икони, църковна утвар, дърворезби, каменни пластики, между които три мраморни римски портрета от ІІ-ІІІ век сл. Хр., изпълнени от неизвестен даровит скулптор. Радев дарява на НИМ всички свои награди и отличия от борбата.

Той е обявен е за заслужил майстор на спорта. През 2009 г. получава най-високото отличие на Международната федерация по борба "Златна огърлица". Радев е приет и в Залата на славата на ФИЛА в Оклахома (САЩ).

На 24 април 2014 борецът е избран за спортист на века в Спортен клуб Левски. Тържеството по награждаване е проведено в музея на спорта на стадион "Васил Левски" и е част от програмата "100 години Левски" по случай вековния юбилей на "синия" клуб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!