Петър Стойчев ще плува на Антарктида

OFFNews 06 ноември 2018 в 10:32 1967 0

В отлично настроение отпътува Петър Стойчев за първото в историята състезание в ледените води на Антарктида. Легендата в плувните маратони беше изпратен от близки и приятели на летище „София” , които му пожелаха здраве и успех в предстоящата надпревара.

Както е известно, в периода 21-28 ноември Стойчев заедно с още 16 плувци от девет държави ще изминат дистанция от 1000 метра и ще поставят исторически рекорд за участие в организирано състезание на Антарктида , под егидата на Международната федерация по ледено плуване .

„Чуствам се много добре. Малко ми е мъчно , че един месец няма да виждам семейството си, но целта си заслужава и съм готов за предизвикателството. Ще плувам там с обикновена силиконова шапка и бански костюм, който няма неопрен или други екстри, които да ме предпазват от ледената вода. Имам опит в студени води и знам колко е трудно.

Дишането се забавя, тялото се свива, главата те боли зверски. Невероятно изпитание за човешките възможности. Нямаме право да се мажем с никакви препарати против леда във водата. Всичко е забранено, за да не се замърсява околната среда. Само шапка и обикновен бански, който вече показах на журналистите по време на турнира „Замората”.

Температурата на въздуха ще бъде около минус -15 градуса, а на водата минус- 0.3 градуса по Целзий. Класическа дистинация от 1 километър с шамандури през определени метри на трасето. Мястото ще бъде доста далеч под нашата изследователска база там. Още надолу към южния полюс.

Тръгваме със специален кораб от чилийския град Пунта Аренас на 16 ноември и няколко дни ще изминем докато стигнем до разрешено място за състезанието. Ако някои си мислят, че отиваме ей така, за кеф, много се лъже. Всеки един от състезателите ще иска да спечели, за да влезе като първия в историята плувец триумфирал на Седмия континент. Ще направя всичко , което трябва и ще стискам зъби, но искам и на Антарктида да чуя „Мила Родино” като победител. Това ми е голямата цел и предстояща мечта”, каза преди тръгване Петър Стойчев.

Единствените опасения на Стойчев са , че на борда на кораба интернет връзката ще бъде силно ограничена и това ще попречи на комуникацията му със семейството, близки и приятели. На 3 декември Петър Стойчев се завръща в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови