Финансиране за всички спортни федерации: по 50 хил. за олимпийските, по 20 хил. за неолимпийските

OFFNews 07 декември 2021 в 14:56 5774 0

Снимка БТА, архив

По 50 000 лв. първоначално ще получат олимпийските спортни федерации и по 20 000 лв. - неолимпийските по новата Програма за финансиране на спортните федерации. Това съобщи министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов на пресконференция за отчет по повод наближаващия край на мандата му като служебен министър.

За първи път всички федерации ще имат средства, а не както досега - само около 44 федерации да получават пари от ММС. Предвидили сме и по-голям бюджет за 2022 г. в сравнение с 2021 г., допълни той. Всяка федерация ще получи първоначално сума, регламентирана в програмата. След това по определени критерии ще се изчисляват точки и на база резултатите ще получат още средства.

Кузманов показа, че е доволен от свършеното през последните 8 месеца в ММС.

В бюджет'2021 не достигаха парите за премиите на олимпийците. Осигурихме ги изцяло с отпуснатите 3 милиона лева от Министерския съвет. Вдигаме три пъти премиите на параолимпийците от 2022 г. Тази година за тях сме предвидили допълнителни награди, които ще бъдат раздадени тази седмица, каза Кузманов. С решение на МС спортното министерство е получило още 1 030 000 лв., раздадени допълнително на федерациите, за да завършат годината. С приоритет са преведени на федерациите по зимни спортове, от които очакваме добро представяне на Зимните олимпийски игри в Пекин. Кузманов е оптимист за него.

Проверки

В момента текат редица проверки в спортното министерство. Само НАП правят 15. Една е приключила, 7 ще завършат до 2 седмици, останалите 7 продължават. Одитирано е дружеството „Сердика спортни имоти“ и до дни ще започне одит в „Национална спортна база“ и „Академика 2011“. В ММС има и 3 проверки от Сметна палата. Чакат се отчети от Българския спортен тотализатор, но отсега Кузманов е ясен: "Не ми харесва как работи при положение, че е единственият играч на пазара".

Служебният спортен министър препоръча да се спре течът на пари чрез домакинства на световни и европейски първенства у нас. Той съобщи, че има разработена схема и не отделни федерации да провеждат тези състезания, а ММС, която ще остави на наследника си. „Има федерация, която получава пари за домакинство на 14-годишни, а друга, която провежда за мъже и жени, да не получава нищо", посочи спортният министър.

Идната седмица ММС ще покани за поредна среща представители на ЦСКА за изчистване на задълженията за ползването на стадион „Българска армия“ и базата в Панчарево. „98% от задълженията към „Сердика спортни имоти“ са от ЦСКА. Това не може да продължава и по най-бързия начин трябва да започне оздравяване на дружеството“, предупреди Кузманов.

За администрацията в ММС каза, че там работели много компетентни професионалисти, но "малко тромаво". В последните месеци обаче разбрали, че работят за държавата и българския спорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки