Как да обзаведем малка баня?

OFFNews 04 ноември 2021 в 12:30 3808 0

Най-вероятно всеки човек си мечтае за просторна и богата баня у дома си, но това, за жалост, не е възможно винаги.

Особено когато живеем в голям град и в малък апартамент, които не ни дават възможност да се „развихрим“ съвсем.

Това обаче не бива да е повод за тревога. Напротив, с повече разбиране, търпение и старание, научаването на правилните начини за обзавеждане на баня с по-малък размер. Те могат наистина да трансформират всяко пространство и да му придадат нужния мащаб, за да се чувства човек максимално комфортно.

Ето какви са съветите на експертите в бранша.

Внимателно планиране

С помощта на внимателно и интелигентно планиране, можете да научите как да увеличите максимално пространството на всяка стая. Това е ключов аспект, когато имате ограничено пространство или малка стая, в случая баня.

В интернет има програми за изтегляне, които ще ви позволят да рисувате, за да мащабирате банята си, да определите къде е най-добре да поставите всичко необходимо и също така да ви помогнат да създадете илюзията за повече простор.

Разумен избор на цветове

При избора на цветова схема за малка баня бледите или меките цветове често са най-добрият избор, тъй като те са склонни да създават илюзия за пространство, без да отнемат твърде много усилия при самото обзавеждане и декориране.

Пастелните и неутралните цветове могат да бъдат оживени от аксесоарите, докато студените цветове като зелено или синьо могат да ви накарат да се чувствате спокойни. Стига да не са твърде ярки, те също могат да бъдат добър избор. Ярките, живи цветове често могат да накарат една стая да изглежда претъпкана.

Бялото е добър избор за обзавеждане за баня, тъй като изглежда добре с всяка избрана от вас цветова схема. Да не говорим, че бялото е вечно, класическо и се намира във всеки магазин за баня.

Интелигентно осветление за увеличаване на пространството

Малка баня може да бъде направена да изглежда по-голяма с помощта на интелигентно осветление. Големите прозорци носят естествена светлина, но добавянето на стенни лампи или вградено осветление може значително да промени настроението във вашата баня.

Предимствата на вграденото осветление са, че то може да бъде поставено под ъгъл, за да освети тъмните ъгли, или да се използва над работните повърхности, като ви дава светлина точно там, където имате нужда от нея. А и помагат на банята ви да изглежда по-голяма!

Използвани над или до огледало, както вградените, така и стенните светлини са особено ефективни, тъй като светлината се отразява в стаята и това придава съвсем различно усещане за мащаб.

Изборът на голямо огледало също може да бъде чудесно решение за по-малки бани. Добра идея е и да си вземете горен шкаф за баня с огледало, който е много подходящ именно за малки бани.

Хаосът е враг на малките бани

Изчистването на всякакви претрупвания от банята ви е не само по-хигиенично, но и особено полезно, като ви дава повече място както визуално, така и практически.

Добавянето на шкаф за съхранение на кърпи и други предмети за баня може да ви помогне да се възползвате максимално от наличното пространство, като поддържате повърхностите чисти. Същото важи и за стените и подовете.

Редът и подредеността доказано ще накарат всяко пространство да изглежда по-голямо, каквато е и крайната цел тук.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови