Избрахте ли материалите за саниранe?

С началото на програмата за саниране, която ще позволи на редица домакинства да се възползват от 100% финансиране на проектите по обновяване на енергийната ефективност на обитаваната сграда, е време да научим повече за най-добрите материали за изолация

OFFNews 12 декември 2022 в 09:00 32422 0

Снимка ROCKWOOL

През пролетта на тази година Министерството на регионалното развитие и благоустройството представи своя нов Национален план за възстановяване и устойчивост. Стартът на подаване на документи по първата част от програмата беше отложен за декември, но собствениците, които имат интерес да подобрят енергийната ефективност на своя блок, вече могат да мислят за подаване на необходимите документи в общината си по район.

Кандидатстването за 100% финансиране на проектите приключва до края на май 2023 г., така че не остава много време за подготовка.

Основен критерий за успешно финансиране на проектите е степента на енергийна ефективност, която ще постигнат ремонтните дейности. А за това добрата изолация е от изключително значение. Многофамилните жилищни сгради, които ще се включат в програмата, трябва да постигнат клас на енергийна ефективност минимум „B”, което ще доведе и до значително намаление на консумираната енергия и по-ниски сметки. А ако сградата се опита да постигне клас А на енергийна ефективност, собствениците ѝ могат да получат и бонус точки от комисията по оценяването на проектите.

Плоскостите от каменна вата на ROCKWOOL са в идеална позиция да се превърнат във важен инструмент за постигане на висока енергийна ефективност. Научете как!

Каменната вата е изолационен материал, който използва изобилен и естествен природен ресурс – вулканичната скала. Високите му изолационни способности се дължат на миниатюрните въздушни джобове, които влакната на каменната вата образуват помежду си. Поставени на ключови места в сградата – фасади, покриви, подове и стени – те са в състояние да ограничат проникването на студа или високите температури отвън, за да бъде постигна приятна температура у дома. Без това да се отрази на ежемесечните сметки. Всъщност е точно обратното, изолацията с каменна вата е способна да осигури значително намаление на месечните разходи на домакинствата за отопление или охлаждане.

Успешно оценените проекти за саниране ще получат до 324 лв. на кв.м., като основните дейности по програмата включват смяна на стари дограми, монтаж на топлинна изолация върху стени, покриви и подове, инсталация на ВЕИ системи със соларни панели, ремонти и реконструкции на ОВК и др.

И въпреки че големите жилищни блокове са едни от най-вероятните печеливши от програмата, тъй като се очаква тяхното саниране да доведе до най-голям ефект по отношение на устойчивото пестене на енергия, по-малките кооперации и сградите с минимум 4 самостоятелни жилища и поне двама собственика, също имат шанс да се възползват от финансирането. Проекти могат да се подават във всички 265 общини в страната.

Като един от най-големите производители на каменна вата в света, ние от ROCKWOOL можем да предложим разнообразни изолационни решения за всеки проект. Нашата дълготрайна и високоефективна изолация не само ще подобри значително енергийната ефективност на сградата, но е в състояние да блокира и нежеланите шумове, да ограничи влагата и да осигури здравословна среда за обитателите в продължение на дълги десетилетия - на практика през целия експлоатационен живот на сградата. А уникално високите ѝ противопожарни свойства, я превръщат във важен инструмент за безопасност при всеки проект за саниране.

Научете повече за санирането и вземете оферта за каменна вата за Вашия проект тук!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!