Везан халат пази Кобрата от зли сили

OFFNews Последна промяна на 20 октомври 2018 в 09:56 2163 0

Магическа българска шевица е новият кадем на Кубрат Пулев. За двубоя срещу британеца Хюи Фюри в "Арена Армеец" на 27 октомври българският боксьор ще излезе със специален халат. Той е извезан с канатица - композиция от традиционни български шевици, която според преданията пази от злите сили. Затова и тази комбинация от шарки често се среща върху народните носии, информира standartnews.com.

Изработката на халата е изключително сложна, тъй като е обточен по всички отворени краища с шевичен кант. Така "пази" своя носител от всички страни. Фигурите в последния защитен кант пък представляват "крилата канатица".

Общо бодовете, направени върху плата са над два милиона. Халатът е подарък на Пулев от създателя на ансамбъл "Българе" Христо Димитров.

Извезан е от Цветомир Петков от Троян, дизайнер на "Везба", популярната марка за облекла и аксесоари, базирана на българските фолклорни мотиви.

"Ще изляза с тези символи, макар на много чужденци, които ще гледат мача те да не им говорят нищо. Това ще повдигне духа и самочувствието на феновете в залата и българите, което е много важно за мен", сподели Пулев. Боксьорът се надява и символиката на канатица да заинтригува младите и те да научат повече за българските традиции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови