Жълт код в 11 области

Юлиан Христов 03 февруари 2012 в 09:27 1164 0

Сняг
Сняг

Жълт код е обявен за 11 области от страната заради очакваните обилни снеговалежи и поледица, съобщиха от НИМХ. Това са областите Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч, София област, София град и Перник.

Времето е потенциално опасно, предупреждават синоптиците. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете, предупреждават от НИМХ.

1062 са затворените училища от вчера заради грипа или влошената пътна обстановка. Те са приблизително 40% от всички учебни заведения в страната (2659 по данни на НСИ). Въпреки това министърът на образованието не е разписал заповед за ваканция във всички училища.

Поради влошена пътна обстановка са прекратени занятията в 667 училища в 23 от 28-те области. Най-много са в област Варна – 129 училища, Пловдив (62), Добрич (57), Пазарджик (52) и Силистра (49).

В грипна ваканция са 394 училища от 7 области. Най-много са затворените учебни заведения в област Стара Загора -127, София област (91), Бургас (83) и Монтана (69). В област Пазарджик има 22 затворени училища, а във Враца и Шумен са по едно.

Пътна обстановка

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки са сухи на места мокри, заснежени, а по високите и усойни места и заледени, съобщиха от пресцентъра на Съюза на българските автомобилисти. Възстановено е движението и в двете посоки на ГКПП Лесово и ГКПП Дунав мост. Пътната настилка на автомагистралите "Люлин", "Тракия", "Хемус" и "Марица" е мокра.

Затворени са проходите: "Златишки проход" - път ІІ-37 Етрополе - Златица; "Твърдишки проход" - път ІІІ-662 Твърдица - Елена; Върбишки проход"; "Троянски проход"; "Вратник" - затворен за всички МПС над 10 т., всички МПС-та да са с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета. "Дюлински проход" - път ІІІ-906 е затворен за товарни МПС, леките МПС с вериги. "Айтоски проход" - път ІІІ - 208 Провадия - Айтос забрана за МПС над 20 т. "Шипка" - път І-5 /Е-85/, забрана за МПС над 10 т. "Петрохан" - път ІІ - 81 - забранено преминаването на МПС с тегло над 10 т., а товарните да са без ремаркета и полуремаркета. "Превала" - товарните без ремаркета и полуремаркета.

Българските граждани да ограничат пътуванията си до Румъния, където е възможно код „жълто“ да остане в сила до 8 февруари, съобщиха от българската дипломатическа мисия в северната ни съседка.

Метеорологичната служба в страната обяви жълт код от 10.00 часа днес до 20.00 часа на 5 февруари. Очаква се снеговалежите да обхванат постепенно от югозапад цялата страна. На места те ще бъдат обилни. Вятърът ще бъде с временни усилвания. В Южна и Югоизточна Румъния поривите ще достигнат до 60 км/час. В планините скоростта на вятъра ще надмине 90 км/час, създавайки снежни вихрушки и навявания.

От събота сутринта на места се очаква да падне сняг, примесен с дъжд и да се образуват поледици. В южната част на страната се очаква снеговалежите и усилването на вятъра да започнат още от днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови