Здравният министър обеща пари на хематолозите

14 ноември 2012 в 12:40 1806 0

Десислава Атанасова. Снимка: БГНЕС
Десислава Атанасова. Снимка: БГНЕС

Проведени са срещи с всички директори на кръвни центрове в страната и от 1 ноември увеличението на средствата за тях е факт, обяви тази сутрин здравният министър Десислава Атанасова.

„Има постановление на Министерския съвет, подписала съм заповедите за финансовите средства, правим и полагаме всички усилия да има още едно увеличение на тези средства", обеща министърът от ефира на Нова тв.

 От думите на Атанасова стана ясно, че парите за увеличение на заплатите идват от бюджета на Министерството на здравеопазването, а не са получени допълнителни средства от хазната.

Има подадени 37 заявления за напускане на лекари от кръвни центрове във Варна заради ниско заплащане, обяви Атанасова. Тази седмица варненските медици подадоха колективна оставка в знак на протест. 

 Министърът на здравеопазването си обясни тревожната тенденция с факта, че до 1 юли, с промяната в Закона за държавния служител, работещите в тези центрове можеха да разпределят като Допълнително материално стимулиране (ДМС) 40% от техните приходи. „Когато тези ДМС бяха забранени като закон, този закон отпадна и за кръвните центрове. Оттам дойде драмата", каза Атанасова.

„Аз и моят екип успяхме да намалим разходите в бюджета, за да има средства за работещите. Искам да успокоя работещите в центровете - те не са забравени от ръководството на министерството. Надявам се колегите да проявят разбиране тези центрове да не затворят като оттеглят молбите си за напускане", добави Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови