Започва конкурсът за нов шеф на БНР (обновена)

19 март 2013 в 10:24 2431 5

Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов. Снимка: БГНЕС
Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов. Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии открива днес процедура за избор на генерален директор на БНР. Документите на новите кандидати се приемат от 19 март до 19 април.

До 10 май ще стане ясно кои са допуснатите по документи до конкурса. Публични събеседвания с рях членовете на СЕМ ще проведат на 20,21 и 22 май. Най-късно на 23 май ще е ясно кой ще е новият шеф на радиото.

Кандидатите трябва да представят концепция за технологичното и програмното развитие на медията, както и виждането си за нейното финансиране. От тях се изисква да имат минимум 5 години трудов стаж в радио. Разговорът с всеки от тях ще е по 90 минути. Мандатът не генералния директор е 3 години, като той може да заема тази длъжност не повеве от два последователни мандата.

Първоначално идеята на съвета бе изборите на нови генерални директори на БНТ и БНР да приключат преди изборите, но заради насрочването на предсрочен парламентарен вот, това няма как да стане.

Вторият мандат на настоящия директор на БНР Валерий Тодоров изтича на 29 май. По закон той няма право да се кандидатира за трети, затова през месец май радиото ще бъде оглавено от ново лице.

"Ако на 29-и май няма избран директор, БНР ще остане без директор. Няма да има кой да подпише един документ. Законът за радио и телевизия не позволява генералният директор да изпълнява своите функции след края на мандата, до встъпване на длъжност на новия директор", посочи доц. Лозанов по повод на въпрос защо не се изчака с избора до учредяването на нов парламент.

Лозанов отхвърли възможността изборът на нов радиопшеф да бъде обявен за нелегитимен поради изтеклия мандат на един от членовете на СЕМ - София Владимирова. Председателят на СЕМ обясни, че при членовете на регулатора е в сила правилото мандатът да бъде удължаван до новото назначение. "Почти няма решение на Съвета, което някой да не обжалва. Но не се притеснявам, защото съдебният контрол ще стъпи на закона", каза председателят на СЕМ.

След избора на генерален директор на БНР Съветът за електронни медии ще избере и кой ще управлява БНТ през следващите 3 години.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови