Враца с три центъра от семеен тип до юни догодина

Вероника Шербанова 03 ноември 2012 в 16:35 2624 0

Три центъра за настаняване от семеен тип се строят във Враца. Снимка: МТСП
Три центъра за настаняване от семеен тип се строят във Враца. Снимка: МТСП

Три центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище се строят от днес във Враца. Те трябва да бъдат завършени до 1 юни догодина.

Изграждането им е в рамките на проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“ на стойност над 2,5 млн. лева, като община Враца участва със съфинансиране от около 130 000 лева.

По програмата в общината ще бъдат построени общо 7 центъра за настаняване от семеен тип и 3 защитени жилища, обясни министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, който направи първата копка на социалните обекти.

Целта е от деца с увреждания да бъдат изведени от домовете и да им бъде осигурена среда близка до семейната, обясни министърът. Това ще се случи след 1 юни 2013 г., когато ще са завършени първите четири социални обекта по проекта, уточни той.

Младенов допълни, че преди няколко дни община Враца е спечелила и проект по схема „Помощ в дома“ на стойност над 250 000 лева. Така от декември ще бъдат наети 37 социални и здравни работници, които ще се грижат за повече от 60 потребители на услугата, 45 от които хора с увреждания.

Около 50 души социални и здравни работници ще бъдат наети за грижа за възрастни хора и хора с трайни увреждания във Враца, Криводол, Оряхово и Бяла Слатина, каза още Тотю Младенов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови