Висшистите си намират работа два пъти по-лесно

23 октомври 2012 в 19:39 3162 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Хората с висше образование си намират два пъти по-лесно работа от по-ниско квалифицираните.  Това  сочи статистиката, съобщиха днес на пресконференция Атанаска Тодорова от КНСБ и членове на клуб "Визия 21", които представиха своите предложения за подобряване на пазара на труда у нас.

От общо 227 000 души, официално регистрирани като безработни в бюрата по труда от края на второто тримесечие на 2012 г. , 19, 6 % са хора с висше образование, 43 % - със средно и 35% -с по-ниска степен на образование.

Между направените предложения бяха краткосрочен план за осигуряване на качествена работна сила и гъвкаво  работно време с цел съчетаване на личния и професионалния живот, намаляне на младежката безработица и удължаване на трудовия живот, както и  увеличаване на средствата на бюджета за 2013 г. с още 90 млн. лв., които да бъдат заложени в националния план за насърчаване на заетостта.

Увеличението на бюджета има за цел  да се помогне работодателя да осигури по-трайна заетост на стажантите, наети по оперативна програма, след изтичането на периода й.  Сумата е предвидена и за изплащане на стипендии на  ученици от 11 и 12 клас, наети за чиракуване в дадена фирма  за срок не по-малък от  1 година.

Стажовете, продължаващи 6 месеца като пробен период да бъдат удължени с още 3 месеца и сключване на нов вид срочен трудов договор между стажант и работодател, който да е валиден за не повече от 9 месеца и изработеното време да се счита като трудов стаж, също беше едно от направените законодателни предложения.

Според бившия социален министър Емилия Масларова, която също присъства на конференцията, минимумът който трябва да бъде насочен към Министерство на социалната политика и труда възлиза на 150 млн. лв. Тя допълни, че  през миналата година 68 млн. лв. са вътрешно разпределени за социално подпомагане.  В момента заетите по  национален план за заетост са 27 000 души, като е била осигурена работа на именно ниско квалифицирани лица, с цел да не отиват на опашката за  социални помощи.

От КНСБ настояват хората над 55 г. да  имат възможността да  останат на пазара на труда, ако не отговарят на условията за пенсиониране, а тези, на които  им остава 2 години до пенсия да имат право на обезщетение от държавата на стойност минимална работна заплата.

От КНСБ и "Визия 21" искат допълнителният отпуск за болнични до 2 дни, който се дава на майките с 2 деца, да се отнася и за бащите.

Елена Несторова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови