Вятърът взе жертва, риск от наводнения в Хасково и Кърджали (снимки)

29 октомври 2012 в 15:02 3005 3

Проливни дъждове. Снимка: БГНЕС
Проливни дъждове. Снимка: БГНЕС

75-годишна жена в Русе загина, след като падна от 15-ия етаж на блок заради силния вятър.

Трагедията е станала малко след 8 ч тази сутрин, когато жената излязла на балкона си, за да прибере саксиите. Силният вятър със скорост над 50 км/ч обаче я повлякъл заедно с тежката саксия и жената паднала от 15-ия етаж на блок "Некрасов". Починала на място.

Междувременно бе обявен код "червено" за тревога за валежи в областите Хасково и Кърджали от НИМХ и оранжев код за река Тунджа при Елхово от системата за ранно предупреждение, като се очакват високи вълни по река Арда.

Това съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ). По данни на Системата за ранно предупреждение за наводнения се очаква преминаване на високи води по река Арда, уточниха оттам.

По-значими повишения на водните нива на притоците й река Върбица и река Крумовица се очакват на 29 и 30 октомври 2012 г.

В област Кърджали засега няма критични ситуации заради обилни валежи, заяви областният управител Иванка Таушанова пред "Фокус". Най-много валежи са паднали на територията на община Крумовград в село Токачка - 98 литра на квадратен метър.

Валежите в Златоград през последното денонощие са достигнали 107 литра на квадратен метър по данни на метеорологичната станция на връх Рожен.

И Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви червен код за валежи в областите Хасково и Кърджали, където се очакват значителни валежи - над 40-50 л/кв.м, като на места в областта може да достигнат над 60-70 л/кв.м. Очаква се и  силен вятър от юг-югозапад. 

90 литра на квадратен метър се изляха в Бургас, а във Варна - 43 литра на квадратен метър. Улиците в морските градове не са наводнени.

За сметка на това 20 литра на квадратен метър дъжд в Сливен наводни улиците в разкопания град и предизвика големи задръствания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews