Вежди Рашидов "възкреси" Гена Димитрова

19 март 2012 в 13:49 2876 5

 Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
Пореден гаф направи министърът на културата Вежди Рашидов. В интервю за БНТ той показа, че няма никаква представа, че великата българска оперна певица Гена Димитрова е починала. Тя си отиде на 11 юни 2005 година след тежко боледуване. "Искам да направя чудовищен концерт в Болшой театър с най-големите ни гласове - от Пендачанска до Гена Димитрова...тези световни и европейски гласове, да стане един букет, една заря от уникални гласове", заяви той в интервю за БНТ тази сутрин. Рашидов допълни, че бил обсъдил идеята си за концерта по време на посещението му в Москва. Искал концертът да е през лятото на 2012 година в рамките на Дните на българската култура в руската столица. Рашидов продължава:
"Даже самият Швидко вика: „Ти знаеш ли, това никога не сме го правили. Защо не сме го правили? Да съберем най-големите гласове и да стане една празнична вечер от час и половина-два часа, чудеса”. „Ами, викам, не сме се сетили”. То е като колумбовото яйце – след като открива Америка, всички викат: „Ама и ние можехме да открием Америка”. И той взема едно варено яйце и вика: „Който го сложи на дупето си седи яйцето така”. Всички слагат – то пада, всички слагат, накрая Колумб го чупи и го слага на това. И те викат: „Ама и ние можем”. „Е, можете, ама не сте се сетили."
Министърът обяснява, че идеята за концерта се сторила "много интересна" на руските му колеги. Той разпалено обяснява как една нация трябва да пази идентичността на културата си:
"Вижте, не може храната да е единственото, заради което хомо сапиенсът е създал човека. Ние много красиво сме се облекли, караме едни прекрасни коли, естетизирали сме се, искаме да се развием духовно, искаме да разбираме от много неща и не може единственият смисъл да е да ядем, да пием и... Човек се усъвършенства именно чрез духовното си развитие. Второ, няма нации, които, ако не запазват идентичността си чрез културата, такива нации няма по света. Ние, основното само, да, много е важно – трябва да ядем три пъти на ден. Но ние ядем три пъти на ден, за да се усъвършенстваме.
На въпрос, свързан с предстоящото посещение у нас на София Лорен, казва за нея: "Тя е великолепна, наричам я с много обич "бабата", защото е на 80 години, пък и аз съм дядо... най-красивата баба на света. Много е хубава, тя е шармантна, чаровна жена. И разбира се велика жена. Дума да няма. Цяла диря е в киното." Министърът на културата предизвика скандал и в началото на 2012 година, когато пак в интервю заяви: "Най-неприятното съсловие за мен са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа”.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!