Външно няма информация за задържан заради готвен атентат в Русия български гражданин

OFFNews 03 май 2023 в 19:47 943 0

Снимка

Министерството на външните работи (МВнР) няма информация за задържан български гражданин в Русия заради готвен атентат в Крим. Това се посочва в позиция на ведомството, изпратена до медиите.

„МВнР поддържа връзка с консула в Москва, но за момента няма информация. Посолството ни в Москва е пратило нота с официално запитване към руската страна, но към момента няма отговор“, се посочва още в позицията на министерството.

БТА припомня, че тази сутрин в руски медии се появи информация, че Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е предотвратила подготвян от украинското военно разузнаване опит за ликвидирането на лидери на окупирания от Русия украински полуостров Крим. По данни на ТАСС организатор на планираните терористични атаки е заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Роман Машовец. Центърът за връзки с обществеността на ФСС съобщи, че сред седемте задържани има и гражданин на България и Украйна, занимавал се с транспортиране на взривни вещества и компоненти за взривни устройства. Освен това е прекъснат и канал за доставка на британски взривни вещества и компоненти за взривни устройства от България през Турция и Грузия за Русия. Според ФСС те са били прикривани като доставка на електрически готварски печки.

Руските медии твърдят, че задържаният е Денис Петранов, който от около 2017 година живее в Пловдив и е бивш милиционер от Мелитопол. Петранов има профил във фейсбук, от който става ясно, че се занимава с превози между Украйна и България. Мъжът от снимките в профила е същият, когото ФСБ показва в момента на арестуването му от антитерористите от групата "Алфа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови