Външно дава надежда на осъдените в Малайзия

01 ноември 2012 в 08:55 2050 1

Представители на Външно министерство вече пътуват за Малайзия, за да окажат помощ на осъдените на смърт чрез обесване двама български граждани. 

"В момента най-важно е да се допусне обжалване на присъдата", посочи външният министър Николай Младенов в сутрешния блок на БНТ1. 

Иван Костов на 27 години и година по-младият Георги Бакалов бяха заловени на международното летище "Султан Исмаил" с 5,6 кг амфетамини и вчера получиха най-тежката присъда от съда в азиатската държава. На делото е бил командирован и българският консул в Индонезия.

Министър Младенов не се ангажира с прогноза дали усилията на дипломацията ще са достатъчни, за да се спасят животите на осъдените ни сънародници. Той обаче намекна, че ЕС традиционно реагира остро винаги, когато има заплаха от изпълнение на смъртни присъди на граждани на съюза. 

"Казусът е изключително тежък. Нека припомня на всички, че трябва много да внимават какви са законодателствата в страните, в които пътуват, и да не се доверяват на случайна информация", каза още министърът.

Министерството на външните работи оказва пълно съдействие на семействата, посочи Младенов.

Междувременно българката Наталия Илиева, която живее в Малайзия, разказа пред bTV, че има голяма вероятност смъртните присъди да не бъдат изпълнени. Жената посочи, че последно най-тежкото наказание е било изпълнено през 1986 г., а към момента 900 души са с прочетена смъртна присъда, но тя не е изпълнена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови