Уредничка на музей върти търговия с картини

Мая Златкова 12 септември 2012 в 13:53 1273 0

Задържана уредничка на музей за продадени картини. Снимка : БГНЕС
Задържана уредничка на музей за продадени картини. Снимка : БГНЕС

Уредничка на музей в Нови пазар продала 9 картини акварел на проф. Васил Стоилов и 86 графики, съобщават от полицията в Шумен.

39-годишната жена е задържана за 72 часа и привлечена като обвиняема за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Бившата уредничка разпродала оригиналите на стойност около 70 000 лева, като на тяхно място оставила копия. Оригиналите са намерени в различни аукциони в София и Варна, като по събрани доказателства младата жена започнала „бизнеса“ още от 2004.

Бившата уредничка възложила на художник от Нови пазар да нарисува заменените картини, по дадени от нея снимки и размери. За всяко копие му била платена сума между 100 и 200 лева.

М. П. напуска работа през 2008 година и назначеният на нейно място уредник се усъмнява в автентичността на произведенията, след което подал сигнал до кмета и Министерството на кулрурата.

През месец декември е образувано досъдебно производство, а вчера М.П. е задържана за срок от 72 часа. Обвинена е за длъжностно присвояване на особено големи размери, за което законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews