Томислав Дончев: Промените в ЗОП ще паднат в съда

Нели Чолашка 20 септември 2013 в 10:41 3535 2

Томислав Дончев
Томислав Дончев

Томислав Дончев от ГЕРБ предупреди управляващите, че в предложените от кабинета промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП) има текст, който е атакуем в съда, защото е дискриминационен.

Става въпрос за изискването във всяка обществена поръчка за строителство задължително да има подизпълнител.

Ако основният изпълнител има необходимата техника, как ще го задължите да наеме подизпълнител и не всяка поръчка може да се раздели - например един покрив да се раздели на две ли, коментира Дончев, като предупреди, че не са заяжда, а е добронамерен.

Депутатите започнаха днес с гледането на промените в ЗОП, предложени от Министерския съвет, но ще продължат следващата седмица.

Те предвиждат още възложителите задължително да поддържат на своята интернет страница раздел "Профил на купувача", в който да публикуват изчерпателни данни за целия процес по подготовка и договаряне: обявление, тръжна документация, разяснения и др.

Те няма да изискват вече определен оборот от предходните години от фирмите-кандидати.

От процедурите ще бъдат отстранявани  компании с дългове към общините, държавата и към подизпълнители.

От един месец на 14 дни се съкращава срокът за произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията по жалби, отнасящи се за всички поръчки под праговете – 9.7 млн. лв. за строителство и 391 хил. лв. за доставки, услуги и конкурс за проект.

Създават се специални обществени поръчки за кооперативите на хората с увреждания. Само те ще могат да кандидатстват за изработването и доставянето на стоки, които са описани в списъка в Закона за интеграция на хората с увреждания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!