Управляващите пишат закон за офшорките

Нели Чолашка 28 август 2013 в 15:18 3220 12

Даниела Бобева. Снимка: БГНЕС
Даниела Бобева. Снимка: БГНЕС

На само участието на офшорките в обществени поръчки, но и въобще достъпа им до обществени средства ще бъде регламентиран в отделен закон, който се подготвя от депутати.

Това обяви вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева при представянето на приетите днес от кабинета промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП) и в отговор на въпрос те отразяват ли обещанието на премиера Пламен Орешарски на офшорките да се забрани да участват в процедури по ЗОП.

Това е труден въпрос, защото дефиниция за офшорка няма, уточни вицепремиерът. Тя обясни, че не участва в подгтовката на новия закон, но скоро ще стане ясно какво ще предвижда той.

Гласуваните днес от правителството промени в ЗОП са по-скоро козметични.

Те предвиждат да отпадне задължението на участниците да купуват документи за участие, а те ще са достъпни онлайн, незабавно връщане на гаранциите за участие на неспечелилите участници, премахва се изискването за доказване от кандидатите на оборот за последните три години – три пъти стойността на обществената поръчка.

Въвежда се ограничението изпълнител, който не се е разплатил с подизпълнител, да не може да участва в следваща поръчка, намалява се броят на документите, които се изискват от подизпълнителите, но се въвежда забрана подизпълнителите да бъдат свързани лица на изпълнителя.

По настояване на организациите на хора с увреждания беше записано, че  за артикули от списък в Закона за интеграция на хората с увреждания могат да кандидатстват само кооперации на хората с увреждания.

Ако поръчката включва и други продукти, тези от списъка ще бъдат обособени позиции и пак само кооперациите ще могат да се кандидатират за тях.

По думите на Бобева новите текстове в ЗОП ще осигурят превенция на корупционните практики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews