Върнаха децата на бащата-насилник от Ловешко

Елица Мартинова 04 февруари 2013 в 10:24 3074 2

Димитър Дюлгеров с четирите си деца. Снимка: plovdiv-online.com
Димитър Дюлгеров с четирите си деца. Снимка: plovdiv-online.com

Административният съд в Ловеч уважи жалбата на Димитър Дюлгеров и постанови децата, които му бяха отнети на 15 януари, да бъдат върнати под попечителството му.

В средата на януари децата Димитър, Елена и Волен бяха изведени със заповед на дирекция „Социално подпомагане“ от дома им в село Дренов.

Намесата на властите се наложи, след като майката на тримата – Елена Дюлгерова, подала сигнал, че съпругът ù системно малтретира децата и ги държи под ключ.

Съдът в Ловеч обаче е решил, че при извеждането на Елена, Димитър и Волен са направени редица нарушения, предаде БНР.

Съдията по делото – Йонита Цанкова, се е съобразила с твърденията на бащата, че децата са му били отнети неправомерно, докато е бил привикан за справка в РУП-Ловеч. Димитър Дюлгеров твърди, че заповедите за извеждането на децата са му връчени чак след като властите ги отвели от дома им.

Според съда при изготвянето на самите актове също са допуснати нарушения. Съдия Цанкова е постановила, че начинът, по който децата са отнети от Дюлгеров, е незаконен.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Сагата около децата в ловешкото село Дренов започна на 11 януари след сигнал на майка им Елена, която живее и работи на Острова. Тя изпрати факс до българските власти, в който описва, че съпругът и системно малтретира и държи затворени децата.

Майката разказа, че Димитър Дюлгеров е биел и нея, и децата и не им е позволявал да излизат от вкъщи. Дюлгеров ги е настройвал срещу външния свят, обучавал ги е сам, като е наблягал най-много на играта на шах.

Той е лекар и е работил в университетската болница в Плевен, но е бил уволнен преди 10 години, разказа още съпругата му. Тя е издържала семейството с парите, които печели в Англия. Уволнението отключва у Дюлгеров манията да изолира себе си и семейството от околния свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!