Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Новият конституционен съдия полага клетва

28 февруари 2013 в 11:06 1990 1

Гроздан Илиев. Снимка: БГНЕС
Гроздан Илиев. Снимка: БГНЕС

Новоизбраният конституционен съдия Гроздан Илиев ще положи днес клетва.

Очакванията са, че с този церемониален акт ще бъде сложен край на няколкомесечната кадрова криза в една от ключовите български институции.

Преди Гроздан Илиев парламентарното мнозинство и независимите депутати избраха за конституционен съдия Венета Марковска. След критики от Брюксел и София, президентът Росен Плевнелиев бламира клетвата й и така постът остана вакантен. Заради съмнения около имотното й състояние втората номинирана Галя Гугушева се оттегли без избор. Така се стигна до третата процедура. Зам.-председателят на ВКС Гроздан Илиев беше номиниран от ГЕРБ. Той обаче определя себе си като професионална кандидатура и категорично отрича да е поемал политически ангажименти.

На въпрос дали се чувства аварийна кандидатура, Илиев отговори: В никакъв случай не се възприемам като спасителна кандидатура, кандидатура последна възможност едва ли не, след която корабът потъва – не, в никакъв случай, имало е и други възможности, имало е и други кандидатури.

Според запознати, Гроздан Илиев е бил предварително добре проверен, за да няма изненади. Гласуването му беше изтеглено с близо 10 дни заради парламентарната криза. С днешната му клетва очакванията са в ситуация на предсрочни избори най-после Конституционният съд да заработи легитимно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews