Йотова: МЗХ готви удобна схема за приближена фирма

Елица Мартинова 17 януари 2013 в 11:59 2484 2

Илияна Йотова. Снимка: БГНЕС
Илияна Йотова. Снимка: БГНЕС

В Министерството на земеделието върви поръчка, която със сигурност ще бъде спечелена от фирма, близка до властта.

Това заяви пред БГНЕС евродепутатът Илияна Йотова. По думите ù много министерства в България действат, „сякаш искат да преразпределят всички пари за последно и не са сигурно от резултатите от следващите избори“.

„Едно от тях е министерството на земеделието. Пред вас мога да кажа за първи път, че в момента вървят поръчки в това министерство. За една от тях още сега съм абсолютно сигурна коя е фирмата, която ще спечели и даже, може би, ще дам специална пресконференция следващата седмица. Ще поканя журналисти, ще запечатам пред тях името на тази фирма в една урна, ще я дам в банков трезор. Убедена съм, че 99,9% ще позная коя е фирмата победител“, заяви Йотова.

Тя посочи, че случаите на корупция в страната вече са станали пословични и това пречи на българския бизнес.

„Вече все по открито колегите в ЕП и дипломати говорят за България като за нарицателно по отношение на корупция. Не можем да разчитаме да дойдат каквито и да било чужди инвестиции, защото отношението към България е като към изключително несигурна и даже рискова за каквито и да било външни капитали държава“, коментира евродепутатът.

Намек за злоупотреба с европейски средства Йотова направи и в речта си по време на заседанието на Европейския парламент в сряда.

Думите и предизвикаха ответна реакция от колегата и от ГЕРБ Андрей Ковачев.

„За съжаление, мои колеги от България злоупотребиха с този важен дебат за предизборни цели в България, като разпространиха неверни слухове за злоупотреба с европейски средства в България без абсолютно никакви доказателства“, категоричен бе Ковачев.

По думите му опозицията се опитва да разклати авторитета на управляващите, защото в страната наближат парламентарни избори.

„Няма доказателства за злоупотреби в случаите, които бяха споменати. Така че този важен дебат за Европа, за европейските граждани не трябва да бъде използван за предизборни цели в една или друга страна-членка, а когато има наистина доказателства, те да се поставят на масата пред националните институции и, разбира се, пред европейските и да се взимат решения в интерес на европейските граждани”, призова Ковачев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews