Красьо Черния получи две години условно

Мадлен Шишманова 22 февруари 2012 в 14:25 2481 0

Красимир Георгиев-Красьо Черния. Снимка: Сергей Антонов
Красимир Георгиев-Красьо Черния. Снимка: Сергей Антонов
Магистратите от Софийският районен съд постановиха днес присъда от две години условно за Красимир Георгиев, известен с прозвището си Красьо Черния, за лъжесвидетелстване. Според прокуратурата той е уронил престижа на съдебната власт. Присъдата може да бъде обжалвана. Красьо Черния е обвинен за това, че е дал лъжливи показания и е казал, че не познава магистрати, чиито имена са намерени в тефтера с телефонни номера. Днес за пореден път той обясни, че когато се е запознал с магистратите не е знаел какво работят, а впоследствие е разбрал от медиите за техните постове.
"През целия си съзнателен живот съм живял според повелите на закона, включително и по време на следствията, които са се водели срещу мен. Съдействал съм през цялото време", отсече Георгиев. Според прокурора има достатъчно доказателства за извършено престъпление. Срещу Красьо Черния са свидетелствали редица висши магистратите, за които той твърди, че не поддържат връзка. Въпреки че прокуратурата настоя за ефективен затвор от 2 години, Красьо Черния получи само условна присъда, която обаче може да се обжалва пред по-горна инстанция. Веднага щом чу присъдата си заяви, че ще обжалва. "Уважавам волята на съда, но това няма нищо общо с факта, че ще обжалвам. Честно казано, не очаквах тази присъда, мислех, че все пак като погледнат доказателствата и видят, че нямам зададени конкретни въпроси по делото, това ще бъде отчетено", каза Красимир Георгиев.
Името на Георгиев стана популярно след разкритието, че е развивал бизнес, като е осигурявал назначения във Висшия съдебен съвет срещу комисион. Двама от магистратите, за които се доказа, че са си говорели по телефона с бизнесмена от Плевен, бяха принудени да подадат оставките от ВСС. Освен тях трима шефове в съда бяха уволнени, а още 7 – преместени на по-ниски длъжности. В тефтерчето на Красимир Георгиев бяха намерени телефоните на близо 40 съдии, прокурори и следователи. Голяма част от последните са звънели по повече от 200 пъти на плевенския лобист. Въпреки това той отрече каквито и да е връзки с тези хора. Срещу Георгиев тече и друго дело в Софийски градски съд. То е за укриване на данъци за над 94 000 лева. Според прокуратурата той не е подал данъчна декларация за 2006 г. и е укрил част от доходите си в декларациите за 2007 и 2008 г.Ако съдът го признае за виновен, Красьо Черния може да получи присъда от 3 до 8 години затвор и конфискация на част от имуществото му. Комисията „Кушлев“ вече запорира имущество на Георгиев за над 1 милион лева.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews