Таксиметровите шофьори искат да паркират на тротоарите

Юлиан Христов 26 ноември 2012 в 11:31 1724 3

Такси. Снимка: БГНЕС, архив
Такси. Снимка: БГНЕС, архив

Таксиметровите шофьори предлагат тротоарите да бъдат разрешени за паркиране, като се оставят 1,20 м за пешеходците.

Становището изрази пред БНР Кирил Ризов, председател на Съюз "Такси". Според него с тази мярка местата за паркиране в столицата ще се увеличат с две трети.

Според Ризов, ако тротоарът е с ширина два метра, така ще остане място за пешеходците. По думите му по-големи тротоари, като този на бул. "Патриарх Евтимий" позволява паркиране под 45 градуса. Така автомобилите няма да стоят на пътното платно, а и паркирането ще бъде лесно - с една маневра. "Представяте ли си колко гориво ще се спести и знаете ли, че с две трети ще се увеличат местата за паркиране?", попита Ризов. Според него новоизградените подземни паркинги край метростанциите са празни, защото софиянци и гости на столицата предпочитали да вършат работата си в града, като използват автомобилите си. 

Той даде за пример централните улици "Ген. Паренсов" и "Юрий Венелин", където въпросът с паркирането е решен точно по този начин - част от тротоара е разделен с колчета, като има място и за автомобилите и за пешеходците. 

"Представете си - въвежда се целогодишен стикер и една втора от него отива в републиканския бюджет, а другата половина - в общината", коментира той и обясни, че предложението вече е внесено в Столичния общински съвет.   

Според него, ако се промени Законът за движение по пътищата, и общинарите ще направят съответните промени в техните наредби. Например в Закона не е разрешено такситата да се движат по буслентите, а навсякъде в Европа е така, но това са неща, които се обсъждат и се решават в полза на градската мобилност, коментира идеята Радослав Тошев, председател на комисията по транспорта в Столичния общински съвет.

Съюз "Такси" има своя интернет страница, на която са направени редица предложения за оптимизиране на трафика в столицата. От сдружението предлагат да се закрие общинската фирма "Паркинги и гаражи" и отпадане на винетките за Синя и Зелена зона. За сметка на това се предлагат по-високи данъци за автомобилите, като парите ще влизат директно в общинския бюджет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!