Студентите номинирани за "Човек на годината"

Последна промяна на 29 октомври 2013 в 08:46 1902 5

Студентите, започнали окупацията в СУ. Снимка: OFFNews
Студентите, започнали окупацията в СУ. Снимка: OFFNews

Студентите от движението на "Ранобудните студенти" са номинирани за тазгодишната награда за принос към правата на човека и правозащитността "Човек на годината".

Наградата е инициирана от Българския хелзинкски комитет (БХК). Връчена е за пръв път на 10 декември през 2008 г. Всяка година церемонията е на 10 декември - Световният ден за правата на човека. Тя може да се присъди на личност, колектив или организация.

Номинации могат да се правят от 1 до 31 октомври.

"Ранобудните студенти" са номинирани от Десислава Тодорова.

секи може и трябва да изразява своята гражданска позиция за случващото се в  държавата, в която живее, но по-важно е защо го прави.

Студентите от Софийския университет заявиха своята гражданска позиция по един нестандартен начин – окупираха аудитория в университета си. Място, което е източник на знания, а “знанието и знаещите са гарант за свободата и независимостта в родината ни” (проф. Иван Илчев). В декларацията си те са “разгневени” от “системното накърняване на конституционния ред в страната”, обявяват нетърпимост срещу беззаконието по най-високите етажи на държавното управление и желанието си да живеят в държава, управлявана въз основа на ценности като равенство, свобода и справедливост. Искат върховенство на закона, знаят и осъзнават, че човекът е висша социална ценност в правовата държава, която я има, за да реализира и гарантира основните му права и интереси.

Тези студенти не предизвикаха само властимащите, те предизвикаха цялото общество. Студентите, окупирали аудитория № 272 на Софийския университет напомниха на всички нас да не губим доверие в собствените си възможности и когато виждаме безобразността навсякъде, не да жадуваме за закони, а за законност", пише тя в мотивите си да ги номинира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.10 2013 в 18:45

Госпоицата он БеХеКа да номинира Комитовци, Геновци, Цонини, Цоцини, Тицини, Калинки, Янакиевци, Сингапурковци, Чехльовци – еднотипни като клонинги. Баба, дядо – активни борци против “фашизЪма и капитализЪма”; бащи, майки – членове на БКП (комунисти); ДС връзка; следване (специализация) в САЩ (Дребнобритания); НПО-НГО; грантове, щедро финансиране с хиляди долари (евро) по линия на всякакви чужди подривни организации. Тия са си вече БеХеХакнати отвсякъде.

29.10 2013 в 10:10

Защо г-цата не номинира направо Иво Прокопиев или бившите му политически съдружници Бойко Борисов и Румен Николов - Пашата? Успеха щеше да е абсолютно същия, като да номинираш техните мюрета.

29.10 2013 в 09:56

Mъ тикво бокова, нали Боко си назначи Цацаров, Шо не одиш да питаш Цацата, или обърна резбата като видя на къде духа вятъра , то всички тикви сте червени и си въртите задниците на на там от където идва келипира.
И престани да спамиш комунистическа мършо!!!

29.10 2013 в 09:51

И по какво работата се различава от останалия свят?

29.10 2013 в 08:55

Да, явно не става дума ни за Сорос, ни за цветни революции:)