Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Станишев е човек на годината за българите в Украйна

Николаос Цитиридис 23 декември 2012 в 15:14 2093 6

Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС

Председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев получи наградата на Асоциацията на българите в Украйна „Човек на годината - 2012".

Станишев беше номиниран заради големия си принос в укрепването на икономическите и културни връзки между Украйна и България, както и заради личната си подкрепа за културно-образователния процес на младото поколение бесарабски българи, съобщават от пресцентъра на БСП.

„Това е признание не само към мен, а и към всички онези, които години наред ревниво работеха за съхраняване на историческата памет и традиции на бесарабските българи", заяви Станишев по повод наградата.

Той изтъкна, че поколения наред българи, които живеят в Украйна, пазят спомена за непреходния смисъл на общата история, култура и религия. „Това доказва още веднъж, че ние с вас сме призвани да продължим очертания път на взаимно уважение и сътрудничество във века на все по-засилващата се интеграция и  глобализация", добави лидерът на БСП.

Наградата „Човек на годината" е учредена през 2002 година. Целта й е да стимулира и поощрява инициативите и действията по запазването на историческите ценности, да съдейства за развитие на националния език, култура и традиции на българите в Украйна. Акцент се поставя върху техните културни, етнически, социално-икономически интереси, както и върху развитието на дружески и делови връзки между Украйна и България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!