Службите разработвали Флоров за контакти с "Алчния"

Юлиан Христов 18 април 2013 в 19:07 4455 4

Шефът на ГДБОП Станимир Флоров бил в полезрението на службите и през 2002 година, когато попада в дело за оперативна разработка "Алчния". 

Това става ясно от документи с гриф "Строго секретно", качени в интернет. От тях става ясно, че в хода на разработката от Национална служба "Сигурност" (НСС) установили, че обектът по това дело е имал контакти с Флоров. По този повод през февруари 2002 година е направено предложение да бъде открито ново дело "Високия", което трябва да работи по линия корупция. 

В предложението е записано, че от контактувалите с "Алчния", "особен интерес представлява засеченият нерегламентиран контакт между обекта и лицето Станимир Славейков Флоров, служител на ДНСБОП-МВР." Като доказателство към предложението е приложен преразказ на телефонен разговор между Флоров и следеното лице, в който той казва, че "дядо Жоро" - Георги Христов, също служител на НСБОП и разработван за корупция, е уволнен. "Алчния" заявява, че иска да се срещне с дядо Жоро, при което Флоров го моли да не споменава, че е разбрал новината от него. 

От документите става ясно още, че след уволняването на дядо Жоро, следеният по делото "Алчния", попада под опеката на Станимир Флоров. От документите става ясно още, че "Алчния" се превръща в информатор на НСБОП с псевдонима "Викенти", поради което е направено ново предложение за прекратяване на дело "Високия". От предложението става ясно, че не са събрани достатъчно доказателства Флоров да се е възползвал от служебното си положение, за да се облагодетелства от това.

Към документите има и приложени извадки от телефонни разговори на Флоров. В поредица от разговори става ясно, че той проверява дали автомобилът на негов познат не се издирва. За целта на 28 юни 2002 година той се обажда на свой колега, посочен като Цецко, като го пита дали има позиции в Интерпол, за да проверят въпросния автомобил. Аргументът за искането е, че човекът искал да пътува в чужбина, но се притеснявал "да не стане някоя беля". Цецко му отговаря, че белята може да стане винаги и че няма как да провери. Съветва го познатият му да се обърне към властите в Плевен, където автомобилът е регистриран, но по този начин би рискувал колата да бъде прибрана, ако излезе, че е издирвана.

По-късно е засечен друг разговор на Флоров с мъж, с когото двамата взаимно се наричат "колега". Флоров обяснява, че е проверил за колата и обяснява, че след като е регистрирана в България, значи е проверена в основния масив "там където Станимир може да прави проверки без да се пуска "официално такова". След това допълва, че има и Шенгенски масив, но ако от проверката там се окаже, че колата е крадена, ще бъде отнета веднага. Мъжът благодари и моли за съвет. "Станимир е категоричен - "човекът" да пътува и да не се притеснява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови