Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Замитането на следи в МВР било по разпореждане

18 април 2013 в 10:22 5545 1

Емануил Йорданов. Снимка: БГНЕС
Емануил Йорданов. Снимка: БГНЕС

Опитите да бъдат заличени следите от подслушването със специализирания автомобил на МВР няма как да не са станали с разпореждания от по-високо ниво. 

Твърдението е на бившия вътрешен министър Емануил Йорданов. Пред БНР той коментира случая с подслушванията в МВР и проверката на прокуратурата, която има за цел да установи дали с иззетия автомобил са извършвани нерегламентирани подслушвания. 

"Когато един служител на МВР се опитва да заличи следите от дейността на група служители, нещата са много съмнителни. Предполагам, че всичко е разпоредено предварително. Не може всичко да бъде идея на двама-трима служители от средно или ниско ниво", каза Йорданов. Той коментира и изказването на главния секретар на МВР Калин Георгиев, който обясни, че информацията за това, че е правен опит за унищожаване на информация с отвертка, е по-скоро метафора. "В последните дни се заговори и за метафори - на мен ми се струва, че българският Джеймс Бонд с отвертката е метафора за начина, по който се управлява министерството през последния мандат", коментира бившият Емануил Йорданов.

По думите му в последните години има тенденция за поголовно използване на СРС. "Преди се наблягаше предимно на самопризнанията. Сега подслушването се смята едва ли не за универсален лек. В закона има ясно ограничение – осъдителна присъда не може да се постанови само на базата на СРС-та. Необходими са промени, за да не се използват СРС-тата безразборно", коментира още бившият вътрешен министър.

Според него проверката на прокуратурата е стартирала амбициозно и първите действия на държавното обвинение не предполагат протакане на разследването и замитане на следи. "Пожелавам успех на прокурорите и се надявам да изяснят случая", каза още Йорданов. По думите му, когато в министерството се въвежда нова техника, за нея трябва веднага да бъдат написани подзаконови нормативни актове, които да регламентират работата с нея. 

По случая с документите, уличаващи шефа на ГДБОП Станимир Флоров в престъпна дейност, Йорданов е категоричен, че действащият вътрешен министър Петя Първанова може да разпореди проверка по случая. Това би отнело едва един ден и би станало ясно какви са истинските факти по случая. 

Не може при проблем с министъра да се освобождава част от министерството. Структурните промени трябва да се правят адекватно, смята Йорданов. Той даде пример със създаването на ДАНС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!