Сираци ядат суров боб и мухлясал хляб

Вероника Шербанова 05 април 2013 в 13:28 2770 4

Деца от дома за сираци „Милосърдие“ в Лом се оплакаха от развалена храна, лошо отношение на персонала и от бой като дисциплинираща мярка, съобщи bTV.

Сервираха ни боб от помощи, който не беше добре сварен и мухлясал хляб, а киселото мляко, което ни дадоха миналата вечер, беше горчиво, оплаква се един от 50-те възпитаници на дома – 19-годишният Найден. „Вчера вечерта ни дадоха салам, за да ни замажат очите“, обяснява той.

Коледните подаръци, които ни даваха, са скрити долу в кухнята, която е направена в момента на склад. Когато идваха проверяващите, им казах, а социалната работничка Альона Арсенова ми отговори, че е запозната, допълва Найден.

Проблемите започнали, след като преди 7 месеца напуснала предишната директорка на дома, за да работи на място с по-добро заплащане, разказват децата. На нейно място временно е назначен Илиян Маринов.

Проверка на общински служители не установила нарушения. „Хлябът беше пакетиран, затворен, запечатан, с годност, гаранция, срок и така нататък. Имало е само една мухлясала филийка“, посочи Альона Арсенова от Дирекция „Социална политика и интеграция“.

Бобът, който бил даван на децата, също бил в срок на годност, но наистина не е бил вкусен, тъй като сортът му бил такъв, че не се сварявал добре, но той вече свършвал, обясни Арсенова.

По думите на директора Илиян Маринов домът е проверяван всяка седмица от Агенцията по храните. „Шпекът ни е по стандарт „Стара планина“, маслото – също, без съдържание на растителни мазнини“, категоричен е той.

Парите, които получаваме за храна, не са достатъчни. Те не са се променяли от 5 години насам, докато продуктите непрекъснато поскъпват, но разчитаме на дарения, допълва директорът.

Маринов обаче потвърждава, че в някои случаи служители са биели децата. Имаше такива случаи, докладвани са, служителите са писали обяснения и са били наказани, обясни той.

Според социалните работници децата се оплакват, защото страдат от липса на внимание и искат да се върне предишния директор. Маринов налагал нови правила. Оттам идвало и напрежението между възпитаниците и служителите в дом „Милосърдие“, допълват те.

Маринов често пушел в кабинета си, разказва още 19-годишния Найден. Когато му направили забележка, той отвърнал, че изобщо не е тяхна работа.

Въпреки обвиненията срещу него, Илиян Маринов заяви, че нетърпение очаква конкурса за директор на дома за сираци, тъй като в момента той е назначен като временно изпълняващ длъжността. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!