Плащат за кръвта с пари от домовете за сираци

Вероника Шербанова 15 ноември 2012 в 19:13 2522 2

Десислава Атанасова, Снимка: БГНЕС
Десислава Атанасова, Снимка: БГНЕС

Парите за по-високи заплати на медиците в кръвните центрове ще дойдат от съкращения в домовете за сираци. Това обяви в четвъртък министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

В сряда здравният министър обясни, че заплатите на медиците, работещи в кръвните центрове, са се увеличили със 17% от 1 ноември. По думите ù средствата за това ще дойдат от бюджета на Министерството на здравеопазването, а не от допълнителни средства от хазната.

Днес министър Атанасова уточни, че парите ще дойдат след затварянето на домове за сираци в страната по програмата за деинституционализация.

"Напълно реалистично е да се освободят средства след деинституционализацията на домовете за медико-социални грижи и така да се потуши напрежението", заяви Атанасова.

Здравният министър каза още, че е обещала в началото на 2013 г. да има още едно увеличение. Надявам се това да накара медиците от кръвния център във Варна да оттеглят оставките си, допълни тя.

В понеделник предстои Десислава Атанасова да се срещне лично с медиците, за да изслуша исканията им.

В началото на седмицата 38 лекари и медицински сестри от кръвния център във Варна подадоха колективна оставка в знак на протест срещу ниското заплащане и лошите условия на труд.

Медицинският персонал на районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора също обяви колективна оставка заради ниски възнаграждения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!