Шефът на НЗОК е убеден, че няма да има върнати пациенти

Нели Чолашка 04 септември 2012 в 09:53 1115 0

Пламен Цеков. Снимка: БГНЕС
Пламен Цеков. Снимка: БГНЕС

Въпреки лимитите за броя на приеманите пациенти - по спешност и планово, няма да има върнати болни хора от лечебните заведения, категоричен е управителят на здравната каса Пламен Цеков. Той обяви това в интервю за bTV.

Цеков обясни, че новата методика за определяне бюджетите на болниците за 2013 г. цели да въведе регламенти за бюджетите им с минимално участие на касата. Според Българския лекарски съюз (БЛС) обаче методиката цели ограничения във финансирането, които ще доведат до това болниците да връщат пациенти. 

„Сега залагаме 1,65 млн. души да бъдат лекувани следващата година. Всяка болница ще има даден лимит, базиран на разчетите за тази и миналата година. Но не може да се отказва прием и практически няма как да бъде достигнат лимита на 100%, защото по регламент при достигане на 70% от обема за месеца, мениджърът сигнализира до касата и ние му отпускаме допълнителен обем”, обясни Цеков.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) щяла да въведе онлайн отчитане на болниците в края на всеки ден, така че касата да е наясно ежедневно колко пациенти с дадено заболяване са приети и се лекуват.

„По-гъвкава ще стане системата за преразпределяне на средствата – ще отиват от едно място с по-малко пациенти към друго с повече”, обеща шефът на НЗОК.

По думите му изискването 70% от болничния прием да бъде планов, а 30% – по спешност, е условно и увери, че няма опасност от ограничаване на приема на пациенти по спешност в заведения като „Пирогов” например.

„Записали сме не по-малко от 30% спешност. Това е заради някои болници, които, въпреки че трябва да работят по спешност, не го правят. Такива лечебни заведения имат едва 2-3% спешни приеми, взимат по-леки случаи, за да стоят добре финансово”, коментира Цеков.

Подобни болници може и да останат без право на договори с НЗОК, предупреди той.

Относно достъпа до безплатни лекарства и проблема с подмяната на медикаментите на пациентите с по-евтини Цеков обясни, че на пазара излизат всеки месец все по-евтини алтернативи на дадени лекарства, а НЗОК по закон поема най-евтиният продукт. 

„Така е, защото със средствата, с които разполагаме, се опитваме да обхванем максимален брой пациенти. Гарантирано е, че новото по-евтино лекарство е със същите показатели, така че не би трябвало да има странични ефекти”, уточни Цеков.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови