Атанасова ще сваля още цените на лекарствата

02 август 2012 в 10:37 1157 0

Десислава Атанасова, здравен министър. Снимка: БГНЕС
Десислава Атанасова, здравен министър. Снимка: БГНЕС

Цените на някои лекарства в България са паднали в резултат на предприетите мерки от здравното министерство. Предвиждат се и други мерки за допълнителното им понижаване.

Това стана ясно от думите на здравния министър Десислава Атанасова в интервю за bTV. Преди месеци тя определи себе си като тежката артилерия на ГЕРБ.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отчете вчера, че е успяла да договори с фирми по-ниски цени за 123 медикамента, а за 121 не е успяла. Това обаче касае само хората, които имат право на изцяло или частично платени от НЗОК медикаменти.

Намалението не касае свободния пазар на медикаменти. Когато става въпрос за продажба на свободния пазар, цената просто се регистрира и лекарството се продава, обясни Атанасова.

Цените на медикаментите, които се продават с рецепта,  се определят, като се взима най-ниската от референтните държави, с които сравняваме цените си, напомни здравният министър. Сега това се прави веднъж годишно, а Атанасова ще предложи това да се случва на 6 месеца.

Тя ще предложи още реферирането да става чрез съпоставка с цените не в 8, а в 17 европейски държави. Освен това Комисията по цени и реимбурсиране ще заседава по-често и ще има собствена администрация, обяви министърката.

По думите на Атанасова би могъл ДДС за лекарствата да падне от следващата година, но не успя да обещае, че това ще стане. Финансовият министър Симеон Дянков няколко пъти тази година обяви, че няма да разреши по-нисък ДДС за лекарствата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл