Въпреки че е подал оставка, Пеевски остава депутат

Юлиан Христов 08 октомври 2013 в 20:26 5114 19

Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов
Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов

Въпреки че е подал оставка оставка като народен представител в деня на избора му за председател на ДАНС, правомощията на Делян Пеевски като депутат не се прекратяват автоматично.

Това става ясно от мотивите, с които част от конституционните съдии отхвърлиха искането на 96 народни представители от ГЕРБ за предсрочно прекратяване пълномощията на Делян Пеевски като депутат от ДПС.

Против искането мотиви са изложили председателят на съда Димитър Токушев и членовете Пламен Киров, Красен Стойчев, Стефка Стоева, Борис Велчев и Гроздан Илиев. В решението им се казва, че Пеевски е подал оставка в деня, в който е положил клетва като шеф на ДАНС, като той "е предприел всички зависещи от него действия да отстрани възникналата несъвместимост и с действията си не е нарушил Конституцията и действащото законодателство". 

Те не са съгласни с тезата, че пълномощията на депутат се прекратяват автоматично, когато той бъде избран на друга длъжност. 

Изводът, че последиците от несъвместимостта за народните представители настъпват незабавно и необратимо, на практика ограничава правото им да бъдат избирани в Парламента. Ако възприеме такова тълкуване, Конституционният съд би дописал условията за избираемост, изчерпателно изброени в чл. 65 от Конституцията.

Според мнението на шестимата съдии лично Пеевски може да отстрани възникналата несъвместимост чрез "волеизявление за прекратяване на едното от правоотношенията". 

"Прекратяването на правомощията на народен представител не засяга единствено и само неговите интереси, но и политическите интереси на избирателите, които той представлява в Парламента. Автоматичното прекратяване на пълномощията, без сериозната конкретна преценка на всеки отделен случай с оглед на критериите, посочени в Тълкувателно решение на Конституционния съд № 5 от 1993 г. по к.д. № 6 от 1993 г. би довело до неблагоприятни последици не само за народния представител, но би представлявало и акт на ревизия на волята на избирателите. Подобно разбиране изкуствено поставя редица народни представители в безизходно положение, защото към деня на избора са били магистрати, кметове или са участвали в управителни и контролни органи на търговски дружества, както и еднолични търговци. Такова е положението в 41-то и 42-то Народно събрание, където народни представители от различни парламентарни групи са декларирали несъвместимост в съответствие със Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (ЗПУКИ)", пише в мотивите им.

Съдиите изрично са записали, че предсрочното прекратяване на пълномощията на народен представител е неблагоприятна правна последица. За да прекрати съдът правомощията на депутат трябва да има данни, че несъвместимостта му пречи на независимостта на законодателната власт или създава пречки за редовното му присъствие в Парламента. 

На противното мнение са колегите им Благовест Пунев, Румен Ненков, Кети Маркова, Георги Ангелов и Анастас Анастасов. Те са категорични, че на 14 юни с полагането на клетва като шеф на ДАНС са изпълнени всички юридически условия, "необходими за заемане на съответната държавна служба". "За избраното лице не е съществувала никаква правна пречка да започне фактическото изпълнение на възложените му от закона правомощия, както е станало и в действителност", са записали в мотивите си.

Те смятат, че за председател на ДАНС не е нужно да има задължителното "формално писмено удостоверено встъпване с полагане на законоустановена по съдържание клетва и подписване на клетвен лист". 

В изпълнение на службата си непосредствено след избора и полагането на клетвата на 14 юни 2013 г. Делян Пеевски е провел работни срещи с ръководни служители на ДАНС, главния прокурор и министъра на вътрешните работи, на които са били обсъдени въпроси, свързани със задачите на агенцията и взаимодействието й със сродните правозащитни органи и институции. В качеството си на новоизбран председател на ДАНС е дал и интервю за вестник „Преса”. С тези свои действия Пеевски фактически е изпълнявал правомощията си по организацията, ръководството и представляването на агенцията, пишат в мотивите си те.

Те са категорични, че към 14 юни 2013 г. Пеевски е изпълнявал държавна и така е изпаднал в състояние на несъвместимост с положението на народен представител. Съдиите тълкуват, че когато народен представител приема да заеме друга държава длъжност, освен министър, той поема и евентуалните неблагоприятната последица при освобождаване от длъжността да не може да бъде възстановен като народен представител.

Накрая намираме, че резултатът от настоящето дело представлява неоправдано отклонение от досегашната еднозначна и непротиворечива практика на Конституционния съд, което би могло да създаде проблеми при бъдещото тълкуване на съответните конституционни норми, се казва още в мотивите на съдиите.

Само съдия Цанка Цанкова има друго мнение, което се различава от посочените мотиви за и против искането за прекратяване правомощията на Пеевски. Тя смята, че от момента на полагането на клетва Пеевски е станал шеф на ДАНС. "Нелогично е да се приеме, че лицето едновременно ще осъществява функции от двете власти. Самият избор и приемането на този избор и подписването на клетвения лист изключват старото до избора положение за участие в законодателната власт", е записала в мотивите си съдийката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!