Сергей Петков: Нарцисизмът на Борисов да се изкорени като плевел

Елица Мартинова 07 май 2013 в 07:07 3101 6

Той показва как се е ръководила цяла една държава, еднолично, мафиотски, с привкус на лицемерна арогантност, с пренебрежение и искрено незачитане на всякакви закони. За мен лично, това е разковничето. Това е дълбоката същност на един нарцисизъм и това трябва да бъде спряно. Не само спряно, но и изкоренено като безполезен плевел и захвърлено на бунището на човешкия морал. Това заяви в интервю за OFFNews Сергей Петков - водач на листата на “Движение България на гражданите” във Враца и втори в 23 МИР София, където водач е Меглена Кунева. По професия той е авиационен инженер. Завършил е Московски Институт за Инженери на Гражданската Авиация, като специалност „Експлоатация на летателни апарати и авиационни двигатели“.

Г-н Петков, по професия сте авиационен инженер. Защо решихте да влезете в политиката и да се кандидатирате за депутат?

Един самолет представлява сам по себе си чудо на техниката. Но ако го управлява един слаб и некадърен пилот, тогава този самолет става опасен. Опасен, защото вози хора. Опасен, защото може да катастрофира и тогава последствията са трагични.

Страната ни може да се сравни с този самолет в състоянието, в което се намира сега.

Аз цял живот съм се занимавал с това, да поддържам самолетите в летателно състояние.

Влизането ми в политиката е свързано и с отговорността. Смятам, че дойде времето, в което от наблюдател на случващото се трябва да поема отговорността, за да не съжалявам утре, че не съм положил нужните усилия, за подобряване живота на нашите деца.

Разбира се, влизането ми в политиката е свързано и с лидера на “Движение България на гражданите” - г-жа Меглена Кунева. Да си част от един успешен екип, чийто водач е тя, това е привилегия и означава много работа.

Вие сте човекът, който разгласи информацията за личния полет на експремиера Борисов с Авиоотряд 28. Тогава, като че ли, на г-н Борисов му се размина народният гняв. Смятате ли, че сега ще има същия късмет с изнесения запис на разговора му с Мирослав Найденов и Николай Кокинов? Как ще коментирате самия разговор на тримата?

Понякога ми се иска ситуации като двете, които посочвате да са неспокоен сън или най-много кошмар. Уви, те са реалността. Всъщност, двата случая имат пряка връзка – злоупотреба с власт.

Не съм съгласен обаче, че “народният гняв” му се размина на Борисов. Напротив, арогантността му и тази на неговия приятелски кръг бяха наказани с протестите от февруари месец. Липсата на работа, тежкото положение, в което се намират стотици хиляди българи, съчетано с просташко поведение и злоупотреба с публични средства, какъвто е казусът с “футболния полет” на “Авиоотряд” 28, изведоха хората на улицата.

Що се отнася до записите, много се надявам, че от тях ще произлезнат обвинителни актове. Има поне няколко текста от Наказателния кодекс, с които участниците в този цинизъм трябва добре да се запознаят. Най-лошото е, че точно по този начин са решавани ключови за държавата ни въпроси през изминалите 4 години. Така, както се разпорежда извършването на един полет, което се узаконява със задна дата, така са унищожавани разследвания за корупция и злоупотреба със средства от бюджета и от европейските фондове, така са назначавани и “калинки”-те в администрацията, така е опъван и чадър върху бизнесмени, от най-близкото обкръжение, за сметка на което имаме над 100 000 закрити малки и средни предприятия и над 400 000 нови безработни

Кой, според Вас, стои зад незаконното подслушване в България? Възможно ли е нещата да са се случвали без знанието на бившия премиер Борисов и сега той да е жертва?

Преди около 15 години имаше един процес в щатите срещу O. J. Simpson.

Тогава прокуратурата по безспорен начин доказа, че колата му е била паркирана пред дома на съпругата му, използвайки сателитни снимки от руски спътник.

Основната теза на защитата беше, че той в часа на убийството не е бил там. Съда не прие като доказателство тези снимки и Simpson бе оневинен.

В случая с тримата събеседници в дома на бившия премиер е двупластов. Първия пласт е как е правен този запис? Законно или незаконно. Тук думата трябва да има прокуратурата и съдебната система.

Но втория пласт е по-важен. Поне за мен. Политическата и чисто моралната страна на случая. Той показва как се е ръководила цяла една държава, еднолично, мафиотски, с привкус на лицемерна арогантност, с пренебрежение и искрено незачитане на всякакви закони. За мен лично, това е разковничето. Това е дълбоката същност на един нарцисизъм и това трябва да бъде спряно. Не само спряно, но и изкоренено като безполезен плевел и захвърлено на бунището на човешкия морал.

Жертвата не е г-н Борисов, жертви сме всички ние, нормалните граждани на България. Най-лошото е, че това е било ежедневие, на което гражданите можем да сложим край!

Как ще изглежда следващото правителство според Вас?

На първо място трябва да носи отговорност. Да не замита следите, защото рано или късно, както стана ясно, заметеното ще се размирише.

“Движение България на гражданите” е готово да поеме мандат за съставянето на следващото правителство. С ясни срокове за изпълнение на програмата, която ще е в основата на неговото съставяне. По всичко изглежда, че това правителство ще има нелека задача да възстановява страната от изключително тежкото наследство, която “бандата на Борисов” оставя на страната.

Това правителство трябва да доведе страната и до един ключов въпрос – провеждането на референдум за свикването на Велико Народно събрание за промяна на Конституцията.

Вие водите листите на „Движение БГ” във Враца. За Северозападния регион Reuters писа на 1 май, че „ще бъде едно от големите предизвикателства пред следващия кабинет, независимо от коя партия е сформиран”. Какво решение за този регион ще предложи „Движение БГ”?

Точно така. За съжаление това е действителността, защото “Дунав мост” 2 ще бъде готов, но това няма да реши проблемите на Северозапада, нито има добра инфраструктура до него.

Заедно с Найден Зеленогорски много сме дискутирали възможностите за развитие на Северозапада като част от Дунавския регион. Възнамеряваме да създадем Министерство на Дунавския регион, с акцент Северопазадна България. Нужна е солидарност – ако имаме региони, в които има известен икономически растеж – Черноморието, Тракия, столицата, то несъмнено трябва да търсим варианти за стимули, които да осигурят инвестиции и по-добри условия за развитие на бизнеса.

На 12 май ще се изправите срещу бившия социален министър Тотю Младенов, който води листите на ГЕРБ във Враца. На 1 май той бе на посещение там и обеща, че Северозападният район ще е абсолютен приоритет, ако ГЕРБ получат нов мандат. Как ще коментирате думите му?

Хубаво е, че колегите от ГЕРБ, а и от БСП, очевидно споделят идеята ни за специално отношение към региона. Всъщност, г-н Младенов е имал възможност да го направи, но не го е сторил. Може би заради това не видях бившия социален министър на един от дебатите, които се проведоха във Враца. Страхът от “народната любов” е силен.

При срещите си във Враца установих, че хората наистина са разочаровани и не искат празни обещания от типа – “Враца ще стане център на Вселената”. Това изказване на г-н Борисов е катастрофа на мисълта.

Хората искат работа. Целта на “Движение България на гражданите” е да създаде условия това да се случи – като ограничим административния натиск, като осигурим честен и равен достъп до обществени поръчки, като стимулираме разкриването на нови работни места.

Кой, според Вас, е първият закон, който „Движение БГ” трябва да инициира, ако намери място в 42-рото Народно събрание?

В рамките на кампанията “Поход на нормалността” проведохме своеобразно допитване сред гражданите в цялата страна. Мнозинството искат промяна в Конституцията. Вече сме имали повод да посочим, че един от първите законодателни промени, които ще инициираме е свързана с промяна в Закона за референдумите. Прякото допитване до народа трябва да има смисъл, да се преосмисли прагът за неговата валидност. Трябва да чуем гласа на хората и ако наистина мнозинството иска промяна на Основния закон, то политиците трябва да изпълним волята му.

Със сигурност от “Движение България на гражданите” търсим в законодателните ни инициативи последователност. Парламентът няма право да пише закони еднодневки или обслужващи  определени лобистки кръгове, нито да се продължи практиката един закон да се променя 13-14 пъти в рамките на няколко месеца, какъвто случай имахме с Кодекса за социално осигуряване в миналия парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!