Съкровището от Сборяново вече в Археологическия музей (снимки)

Бистра Величкова 14 ноември 2012 в 13:58 3339 0

Снимка  Бистра Величкова
Снимка Бистра Величкова

Откритото златно съкровище в резервата Сборяново вече може да се види в Националния археологически музей в София. Находката представлява част от ритуала на траките и гетите, целял обезсмъртяване на владетеля.

Съкровището от времето на траките е намерено в едно дървено сандъче. В центъра на самото сандъче е половинката от една желязна юзда, което е свидетелство, че има едно обредно заравяне на тази находка, това обясни доц. д-р Диана Гергова от Националния археологически институт с музей при БАН. Тя е и откривател на съкровището.

Находката е от края на IV–началото на III век пр. Хр. Тя включва златни диадеми, спирални гривни, множество накити (пръстен, начелник и апликации към конска сбруя) с общо тегло над 1,8 кг, както и половината от желязна юзда.

„Мен ме интересуваха специално погребалните обичаи на траките и особено на гетите, за които е известно, че са извършвали обряда на обезсмъртяването, но не знаехме какво точно представлява той. За това последните години аз се посветих в проучването първо на могили, в които няма гробници. След това продължих с проучването на двете съседни гробници до Свещарската гробница“, разказа още доц. Гергова. Тя допълни, че за да продължат с екипа й своите проучвания в бъдеще, е необходимо допълнително инвестиране от страна на държавата.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови