Съдът позволи строителството в част от Странджа

Последна промяна на 16 януари 2013 в 15:23 2340 4

Златна перла
Златна перла

Петчленен състав на Върховния административен съд позволи строителството в част от природен парк "Странджа", съобщава "Капитал".

Това стана след като магистратите са отказали да разгледа жалбата на "Асоциация на парковете в България" срещу Общия устройствен план (ОУП) на Царево. 

В решението си съдът се позовава на Закона за устройство на територията, в който се забранява да се обжалват ОУП. Тази забрана е въведена през 2001 г.

Планът предвижда застрояването на хиляди декари по южното Черноморие, преобладаваща част от които се намират в природен парк "Странджа". През 2009 г., министърът на околната среда и водите Нона Караджова отмени положителната екологична оценка на плана като несъвместима с изискванията за опазване на Природен парк "Странджа" и защитените зони от Натура 2000 в община Царево. Това обаче не анулира автоматично документа, още повече че той е блокиран от над 4 години в съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.01 2013 в 14:56

Не само София, блокаж на цялата държава!

16.01 2013 в 19:15

Само протест до дупка, и блокиране на София. Иначе няма да спрат, докато има свободна поляна или плаж.

16.01 2013 в 17:45

Ех ...нарузимний юроде ....... докато не се промени конституцията на Република Българи и да се гласува поименно за народни представители вота да бъде мажоритарен и всички тези гниди дето са се абонирали за парламента да бъдат изхвърлени ..... и да се заменят с мислещи и можещи които да знаят че са там защото ги е избрал народа и ако не работят няма да са там нещата няма да се променят

16.01 2013 в 17:11

"Закона за устройство на територията, в който се забранява да се обжалват ОУП. Тази забрана е въведена през 2001 г."

По конституция, няма решение на колективен орган, което не може да се обжалва! От всичките възможности, съдът да се позове точно на този закон, който очевадно противоречи на конституцията, означава само едно - СТРАХЛИВИ, КОРУМПИРАНИ и не на последно място НЕКАДЪРНИ!