Съдът оправда окончателно вдовицата на Самоковеца

16 ноември 2012 в 13:55 3328 0

Ангелина Димитрова. Снимка: БГНЕС, архив
Ангелина Димитрова. Снимка: БГНЕС, архив

Съдът окончателно оправда съпругата на Костадин Димитров - Косьо Самоковеца. 

Ангелина Димитрова бе обвинена за контрабанда и пране на пари, а делото продължи повече от 4 години. 

Според обвинението в периода 1.03.2000 г. - 30.04.2000 г. при условията на продължавано престъпление Ангелина Димитрова е пренесла през границата с Турция стоки за 697 741,37 лв., без знанието и разрешението на митницата, като е използвала подправени официални документи и контрабандата е особено тежък случай. Второто обвинение за пране на пари е, че на 22.03.2004 г. като управител и едноличен собственик на капитала на фирма "Борогруп травъл Лондон" е извършила сделка – продажба на 400 дяла от капитала на същото дружество за 40 000 лв. в полза на американската компания "Адамко" като знаела, че имуществото на дружеството е придобито от контрабанда, припомня "Правен свят".

В решението си ВКС подчертава противоречие в тезата на прокуратурата, която е повдигнала обвинение в контрабанда въпреки, че не оспорва фактите, че стоките са обявени на митницата и че върху стойността им е заплатено съответното мито. Прокуратурата се опитва да докаже, че, въпреки тези факти, в случая е налице контрабанда, защото въпросните стоки не били закупени от турската фирма, от която се сочи, че са купени. Никъде обаче в обвинението няма твърдение, че фактурите за стоките са фалшиви, няма и обвинение, че документите са с невярно съдържание или подправени, което обаче би могло да бъде предмет на друго обвинение, не и на контрабанда.

В протеста на Софийската апелативна прокуратурата, който според ВКС е неоснователен се казва, че обвинението е доказано и в двата му пункта, а съдът не е извършил "обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото и преценка на доказателствата в тяхната съвкупност и взаимовръзка, при което съда е достигнал до неправилен извод за невиновността на подсъдимата". Протестът обаче не се поддържа от представителя на Върховна касационна прокуратура, който е на мнение, че "инкриминираните фактури са частни диспозитивни документи, а за съставомерност на престъплението по чл.242 ал.1 б Б НК се изисква чужд или подправен официален документ или такъв с невярно съдържание".

Разследването по този случай започна през 2003 г., когато Константин Димитров-Самоковеца бе все още жив. Той беше застрелян на 6 декември в Амстердам, но разследването продължи с повдигане на обвинения срещу съпругата му. Делото ще се запомни и с един шумен скандал още преди да бъде внесено в съда, което се случи чак през 2008 г. Две години по-рано новоизбраният тогава главен прокурор Борис Велчев отстрани наблюдаващия прокурор Пламен Марков и му поиска оставката, задето пропуснал да поиска обезпечителни мерки върху имотите на Самоковеца. Така, докато е текло разследването, Ангелина Димитрова е успяла да продаде хотел "Константин Палас" в Боровец на банкерката Петя Славова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови