Съдът иска по 5 хил. лв. гаранция от бившите шефове на "Напоителни системи"

OFFNews 15 октомври 2013 в 16:38 1622 0

Двама от обвиняемите шефове на
Двама от обвиняемите шефове на "Напоителни системи"

По пет хиляди лева гаранция, за да останат на свобода, трябва да платят бившите шефове на "Напоителни системи" Стайко Ганчев, Георги Харизанов и Радослав Чеглайски.

Софийският градски съд отмени решението на Районния, който ги пусна от ареста срещу най-леката мярка за неотклонение "подписка". Прокуратурата ги обвинява в неизгодна продажба на бракувани метали, от която дружеството е било ощетено с близо 564 000 лева.

На 13 октомври Прокуратурата е прецезирала обвиненията, като в тях е посочила конкретната щета за дружеството от два неизгодни договора. 

Вредата е изчислена по цените, на които са продадени бракуваните метали  - между 543 – 532 лв. за тон. Градските съдии смятат, че има данни за това, че тримата обвиняеми съзнателно са сключили неизгодната сделка. Договор е сключен преди да се направи инвентаризация и да се направи каквото и да е бракуване, както и преди да бъде направено предварително проучване на пазара за цените. Съдът посочи, че допълнително трябва да се изследва какво е било финансовото състояние на "Напоителни системи" и дали трябвало да се сключи спешно договор. Защитата твърди пред съда, че състоянието на дружеството е било много лошо по онова време, за това свидетелствал и бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Така трябвало да бъдат платени 2 млн. лв. за заплати за 1800-те души, които работят там. "За пореден път съм убеден, че когато истината излезе наяве всичко ще бъде наред", каза след като чу определението Георги Харизанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!