Роми на опашка пред кметството в София за работа

Нели Чолашка 05 февруари 2013 в 15:57 2600 6

Роми на опашка пред общината за работа. Снимка: Сергей Антонов
Роми на опашка пред общината за работа. Снимка: Сергей Антонов

Десетки роми се редят на опашка пред Столичната община на ул. "Московска" 33, защото са разбрали, че кметството набира хора за новия завод за боклук.

Официално такава обява за работа няма нито на таблото пред деловодството на общината, нито в сайта sofia.bg

В деловодството обаче приемат молбите на ромите за работа в новия завод в село Яна, защото са длъжни да ги приемат, обясниха оттам.

Те даже им отпечатали бланка, на която е отбелязано, че молбата е адресирана до зам.-кмета по екология, има полета за трите имена, адреса и телефона и едно изречение, с което заявяват, че искат работа в завода за неопасни отпадъци в с.  Яна.

Ромите обаче не дадоха ясен отговор откъде са получили информация, че кметството търси хора за завода за боклук.

"Тук сме от различни квартали - от "Красна поляна", "Илинден", и ма и хора от Перник", обясни Борислав Кочев от ромския квартал "Факултета" в София. Той в момента работи в почистващата фирма "Заубермахер" и там е дочул, че набират хора за завода.

Разбрал още, че се предлага заплата 800 лв. плюс 150 лв. под формата на ваучери за храна. Той обаче се съмнява в достоверността на тази информация.

"Аз може да съм грозен, но познавам законите. ГЕРБ сега събира адреси и телефони, готвят се за изборите", обяви Кочев. Той отрече да си е продавал гласа досега.

Никой от администрацията на общината не слезе да обясни на хората дали наистина могат да кандидатстват за работа в новия завод за боклук или това е само слух.

Покрай ромите днес мина председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков, който каза, че няма представа защо те се редят на опашка.

Заводът за боклука на София не само не работи, но все още не е избрана фирмата която ще го строи. Наскоро от Европейската комисия обявиха, че ще финансират изграждането му и оптимистичният вариант е той да заработи от средата на 2015 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови