Родители на загинали на пътя искат оставка на зам.-главния прокурор

Юлиан Христов 27 февруари 2012 в 12:14 1262 0

Валери Първанов. Снимка: БГНЕС
Валери Първанов. Снимка: БГНЕС

Родители на деца жертви на войната по пътищата поискаха оставката на заместника на главния прокурор Валери Първанов.

Причината е негово изказване в сутрешния блок на БНТ на 12 февруари, в което той обясни по телефона, че прокурори и съдии дават условни присъди на виновните убийци по пътищата, защото това било „държавна политика, поради простата причина, че затворите в страната били препълнени."

„В същия разговор, подсмихвайки се, Първанов каза: „Ами, то деца си умират по най-различни причини”.

"Това може и да е така, може и това да е държавна политика, но е цинично да го кажеш в очите на хора, погребали смисъла на живота си“, пише в отворено писмо от родители на убити и пострадали деца при катастрофи и от родителите на децата, убити в Симеоновград.

В писмото се иска още отговорните институции да обяснят дали условните присъди са държавна политика, и ако не – защо прокуратурата води политика, различна от държавната.

Писмото е изпратено до президента, премиера, председателя на парламента, министъра на правосъдието, Висшия съдебен съвет и главния прокурор.

 На кръгла маса в парламента миналата седмица министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов поиска по-строги законодателни промени срещу причинилите смърт на пътя. Според статистиката средногодишно КАТ залавя около 29 000 водачи, употребили алкохол, от тях около 11 000-12 000 са с концентрация над 1,2 промила на хиляда. Жертвите при ПТП след употреба на алкохол са: през 2008 г. – 373 ПТП от пияни водачи с 45 загинали и 471 ранени; през 2009 г. – 242 ПТП от пияни водачи с 33 загинали и 331 ранени.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови