Рекорден брой българи в болница през 2012 г.

16 декември 2012 в 12:12 1437 0

Болница. Снимка: БГНЕС, архив
Болница. Снимка: БГНЕС, архив

"Връх на хоспитализациите" е отчетен тази година в страната. Данните на здравната каса сочат, че рекордните 1,7 милиона души са влезли в болница през изтичащата 2012 година.

Това съобщи управителят на НЗОК Пламен Цеков, цитиран от БНР.

Броят на лежалите в болница е с 40 000 повече спрямо 2011 г., а това е струвало на бюджета на касата близо 50 млн. лева. Разходите за лекарства са се повишили с 4% спрямо 2011 г. и са достигнали 520 млн.

Бюджетът за болничната помощ догодина ще бъде увеличен с 18-20 милиона. С тези средства, по предложение на Лекарския съюз, ще се повишат цените на някои пулмологични и педиатрични пътеки, както и на някои от общата хирургия.

"Тази година има преразход на направленията за специалисти и затова за следващата година сме заложили брой като през 2011 година. Ако има недостиг, винаги имаме възможност да реагираме, защото имаме и резерв. Ще бъде завишен контролът върху изразходването на парите, защото има сигнали, че платени от Касата направления не са достигнали до пациентите", обясни Пламен Цеков.

Междувременно стана ясно, че управляващите готвят спешни промени в Закона за здравното осигуряване, за да позволят финансиране на фонд "Ин витро" и имунизации от бюджета на НЗОК. Здравната комисия в парламента ще се събере на извънредно заседание във вторник, за да обсъди предложенията. Това се наложи, след като вчера Лекарският съюз отхвърли проекта за Национален рамков договор.

Според някои отказът поставя под въпрос безплатното ваксиниране на децата поради недостиг на средства в здравното министерство. Депутатът Ваньо Шарков обаче е на мнение, че подготвяните законови промени са в разрез с решенията на Конституционния съд.

"С пари от здравни осигуровки се плащат и дейности, които касаят здравно неосигурени граждани. Депутати от ГЕРБ са внесли промяна в закона за здравното осигуряване. Което е пореден опит да се заобиколи цялото законодателство на страната и отново да бъде нарушена Конституцията, защото Конституционният съд вече веднъж каза, че не могат да бъдат плащани със здравно-осигурителни пари  дейности, които са за всички български граждани, независимо дали са здравно осигурени или не", заяви Шарков пред националното радио.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!