Реколтата от пшеница през 2012 г. била най-добрата досега

08 ноември 2012 в 14:57 1489 0

Снимка: sxc
Снимка: sxc

Тази година в България е пожъната най-богатата и качествена реколта на пшеница, похвали се главният директор на дирекция "Зърно и зърнени продукти" в министерството на земеделието и храните Павел Николов на специализирано изложение на производители за зърнени храни в София.

През 2012 г. производството на пшеница у нас възлиза на 4 300 000 тона. Досега такова количество и качество на зърнения продукт не е имало в България, обяви Николов. По думите му качествената пшеница представлява 90% от зърнодобива за 2012 г. , а 96% от нея е годен за сладкарския и хлебопекарния бранш. Именно тези цифри са причина производителите на най-употребяваните зърнени храни да не се оплакват по отношение на качество на основната суровина, която ползват, заключи главният директор. 

Това, което притеснява хлебарите и сладкарите обаче, е завишаването или умишленото замразяване на цените на зърното, което неминуемо предизвиква увеличение на цената на производството. През октомври стартовата цена на тон пшеница възлиза на 434 лв. и до края на годината не се очаква рязко да поскъпне, допълни още Павел Николов.

"От  5.04. 2011 г. насам няма никакви отклонения за стандарта на брашното", заяви д-р Камен Николов от Комисията за защита на потребителя. Според него българинът трябва да се доверява повече на родното производство, въпреки че понякога излиза по-скъпо за джоба му.

Мариана Кукушева, председател на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, се оплака от високите цени на зърнения продукт. Тя заяви, че като цяло зърненият баланс е доста напрегнат и в цял свят съществува недостиг на основната хранителна суровина. Според нея се очертава внос на милиони тонове зърнени храни от Китай, тъй като това е страната с най-голямо потребление на зърно. 

Елена Несторова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!