Производителите вещаят зърнена криза в България

19 октомври 2012 в 09:51 1645 1

Производителите вещаят зърнена криза. Снимка: БГНЕС
Производителите вещаят зърнена криза. Снимка: БГНЕС

Догодина се очаква зърнена криза в България и цената на хляба ще скочи над 2 лева, обяви в интервю за "Дарик" зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

„С премахването на националните доплащания за единица площ правителството ще удари най-много малките и средни земеделски производители”, коментира той.

Този коментар е по повод обявеното от земеделския министър Мирослав Найденов премахване на доплащанията в бюджет 2013. На този етап не са обсъждани национални протести сред браншовите асоциации.

Прогнозата на Радослав Христов е, че зърнена криза ще настъпи в България през лятото на следващата година.

„Догодина има вероятност и то много голяма не да изнасяме, а да внасяме зърно и има много голяма вероятност през лятото на 2013-а, което ще съвпадне и с изборите, ние да внасяме зърно и да има зърнена криза. Това да го чуят много добре и да го запомнят и след няколко месеца да видим какво ще се случи по полето”,  предупреди той.

„Какво още мога да ви кажа за сушата? Суша в бюджет 2013, суша на полето, правителствена суша, повече от това - здраве му кажи”, коментира още зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!