Редно ли е Ламбо и Милото да са на екран по време на кампания

Мая Младенова 09 април 2013 в 15:58 1922 0

Калин Сърменов-Милото е член на журивот в
Калин Сърменов-Милото е член на журивот в "Денсинг старс" по Нова.

Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да препоръча на телевизиите да ограничат участието на кандидат-депутати в шоу програми и сериали по време на предизборната кампания.

Две са популяните лица в листите, които всеки ден виждаме по големите телевизии - Стефан Данаилов и Калин Сърменов. Данаилов в момента участва в новия сериал на bTV "Фамилията" и е вписан в листите на БСП, а Сърменов (който играе Милото в "Седем часа разлика") в момента е едновременно член на журито в "Денсинг старс" по Нова тв и кандидат-депутат на "Другата България".

Други две лица от листите - Капка Георгиева и Детелин Далаклиев - също участваха в "Денсинг старс", но отпаднаха преди началото на предизборната кампания. Тя започва на 12 април.

Макар и напълно законно в България, екранното присъствие на кандидат-политици създава неравнопоставеност между участниците в изборите, смятат медийните експерти. Те посочват, че в европейски държави като Франция и Германия например по време на предизборна агитация не се показват филми и предавания с кандидатите за власт. Същата практика въведе и американският щат Калифорния навремето, когато спря временно филмите на кандидата за губернатор Арнолд Шварценегер. "Съществуват изследвания на медийното влияние, които доказват, че присъствието на екрана неминуемо развива симпатии към човека", обясни Мария Стоянова от СЕМ.

Препоръката на регулатора няма забранителен ефект, а ще бъде поднесена само под формата на прессъобщение, подчерта Стоянова.

Още преди да е получила мнението на СЕМ, bTV обяви, че от 12 април спира всички рекламни клипове и други рекламни форми на сериала "Фамилията", в които е образът на Стефан Данаилов. Самият сериал ще продължи да се излъчва, а кампанията с участието на Ламбо ще бъде възстановена след изборите на 12 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови